Obliczyć pochodne funkcji
Magdalena:
Policzyłam już chyba około 50 przykładów, a na tych się zacinam. Będę wdzięczna za pomoc

1) y = 3sin
2x − sin
3x
2) y = x
x2
3) y = x
xx
4) y = x
sinx
pigor: 1) y = 3sin
2x−sin
3x ⇒ y' = 2*3sinx*cosx − 3sin
2x*cosx = 3sinxcosx(2−sinx) =
=
32*2sinxcosx(2−sinx) =
32sin2x(2−sinx) ,
II sposób
y = 3sin
2x−sin
3x = sin
2x(3−sinx) ⇒ y' = 2sinxcosx*(3−sinx) + sin
2x*(−cosx) =
= sinxcosx(6−2sinx) = 3sinxcosx(2−sinx) .
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
2) y = x
x2 = e
ln{xx2} = e
x2lnx ⇒ y' = e
x2lnx(2xlnx+x
2*
1x) =
= x
x2(2xlnx+x) = x
x2x(2lnx+1 = e
x2+1(1+lnx
2} . ...