matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Obliczyć pochodną funkcji
Magdalena:
Obliczyć pochodną funkcji y = x
x
2
29 lip 09:33
Hary:
29 lip 09:48
Hary:
29 lip 09:48
Bogdan:
Nie becz. Np. tak: lny = lnx
x
2
⇒ lny = x
2
*lnx Różniczkujemy obustronnie:
1
1
*y' = 2x*lnx + x
2
*
y
x
Teraz wystarczy przemnożyć dwustronnie przez y pamiętając, że y = x
x
2
i na koniec uporządkować zapis i już
29 lip 10:02