matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 29.1.2021
Zadania
Odp.
1
oek3e:
Określ wartość krytyczną w weryfikacji poprawności specyfikiacji modelu, pzm istotności 5%
2
yu:
Zadanie 1 Określ zbieżność ciągu oraz oblicz granicę ciągu:
1
jc:
Dobrze proponujesz.
3
jc:
[1 0 0]
6
Ozzy:
W ciągu arytmetycznym wyraz czwarty a4=7, a suma 10 kolejnych początkowych wyrazów tego ciągu jest równa 95.
2
alfonso:
Obliczyć kąt między płaszczyznami π1:2x+y+3z−2=0 oraz π2 przechodzą przez punkt P(0,1,−2) i rozpiętą na wektorach u[1,1,−1] v[0,−2,3]
21
czarniecki:
Znajdź płaszczyznę zawierajacą l1 i prostopadłą do l2 l1: x+y+z=0, 2x−y+3z=0
6
Pola:
Dany jest ciąg geometryczny, w którym wyraz drugi a2 = 6 i iloraz q = 2. Oblicz wartość iloczynu a1 * a4.
21
Tomek:
Dany jest ciąg artystyczny o wzorze ogólnym an = 6 + 3n. A) Ile wyrazow tego ciagu o numerach nieparzystych ma wartości mniejsze od 120 ?
1
memento:
W graniastosłupie prawidłowym trójkątnym ABCA'B'C' punkt P jest środkiem krawędzi AB, a kąt CPC' ma miarę 𝛼, którego tangens jest równy
11
60
. Oblicz wysokość
3
misz:
Rzucamy dwukrotnie kostką do gry. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia ze w drugim rzucie wypadła liczba oczek
2
bxcc:
Czy popełniłem gdzieś błąd w obliczeniach?
7
poeta:
Wielościan przedstawiony na rysunku poniżej jest sześcianem o boku długości
4
123:
Rozwiąż równanie 2
x−21
=(1/8)
110/3x
1
kowal:
Dany jest trójkąt ABC w którym AB<AC i kąt BAC=60 stopni
2
123:
W jaki sposób mam rozwiązać poniższy przykład? Mam problem z cyframi 2 i 3 przed logarytmami, kompletnie nie wiem co z nimi
0
matematyk:
Czy znajdę tutaj kogoś kto wytłumaczyłby mi stany w łańcuchach Markowa na przykładzie ? Mam taką macierz P:
4
krzysiu:
∫
0
8
∫
3
√
y
2
√
x
4
+1
dxdy Jak policzyć taką całkę?
0
asd:
Obliczyć granice ciagow
1
alfonso:
Sprawdzić czy płaszczyzny o równaniach pi1 i pi2.Jeśli tak wyznaczyć równanie kanoniczne krawędzi przecięcia tych płaszczyzn.
5
Dream:
Na loterii jest 50 losow,w tym 15 wygrywajacych. Nagrody to: jedna w wysokosci 100 zl, cztery po 10 zl i dziesiec po 5 zl. Jeden los kosztuje 5 zl. Oblicz prawdopodobienstwo tego, ze
8
flush:
Napisać równanie płaszczyzny zawierającej prostą l: x−3/2=y+4=−z+2/2 i równoległej do prostej k: x=−5+4t
3
anonim123:
Jak policzyć całkę z sin2x z jekiego wzoru?
0
Superkoty:
Cześć mam do policzenia całkę oznaczoną poprzez konstrukcję ciągu podziałów przedziału odpowiadającego mu ciągu sum riemanna a potem jego granicy
0
Arnold:
Pomocy w zadaniu z ekonomi
0
Arnold:
da rade ktoś to rozwiązać?
0
Warvan:
Witam jest ktoś w stanie rozwiązać te zadanie?
0
dysk:
Wykaż, że wśród wszystkich odcinków, które można utworzyć wybierając 2 spośród 9 rozmieszczonych na płaszczyźnie punktów,
1
DjAdamo:
Określ liczbę rozwiązań równania mx2+mx−1−2m=0, gdzie x∈⟨−2,2⟩, w zależności od wartości parametru m∈R.
0
DjAdamo:
Witam!
4
Werka:
Równanie w zbiorze liczb zespolonych iz
2
=|z|*z