Loteria
Dream: Na loterii jest 50 losow,w tym 15 wygrywajacych. Nagrody to: jedna w wysokosci 100 zl, cztery
po 10 zl i dziesiec po 5 zl. Jeden los kosztuje 5 zl. Oblicz prawdopodobienstwo tego, ze
wygrana bedzie nie mniejsza od poniesionych kosztow, jesli kupujemy 2 losy. Jak obliczyć to z
tymi kwotami, po co to jest ?:
29 sty 14:27
Jerzy:
Jeśli wylosujemy dwa losy wygrywające, to w najgorszym przypadku wygrana wyniesie 10 zł,
czyli nie będzie mniejsza od poniesionych kosztów. Wniosek ?
29 sty 14:39
Dream: Zrobiłam tak i wyszło mi 8/350 A odpowiedź jest 8/35
29 sty 14:48
Jerzy:
Moja pomyłka. Przecież wylosowanie np. (100,0 ) też spełnia warunek.
29 sty 14:59
Dream: Dalej mi nie wychodzi ;

//
29 sty 15:22
Jerzy:
Liczymy prawdopodobieństwo zdarzenia przeciwnego , czyli
2 puste lub pusty + 5 zł lub 5zł + pusty
| | 35*34 | | 10*35 | | 35*10 | | 27 | |
P(A') = |
| + |
| + |
| = |
| |
| | 50*49 | | 50*49 | | 50*49 | | 35 | |
| | 27 | | 8 | |
P(A) = 1 − P(A) = 1 − |
| = |
| |
| | 35 | | 35 | |
29 sty 15:38