matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Przecięcie płaszczyzn
alfonso:
Sprawdzić czy płaszczyzny o równaniach pi1 i pi2.Jeśli tak wyznaczyć równanie kanoniczne krawędzi przecięcia tych płaszczyzn. pi1: −2x+y+2z+3=0 i pi2: x−2y+2z−1=0
29 sty 14:50
Mila:
π
1
: −2x+y+2z+3=0 π
2
: x−2y+2z−1=0 1) przyjmuję z jako parametr: z=t, t∊R −2x+y=−2t−3 x−2y=−2t+1 /*2 ========= −2x+y=−3−2t 2x−4y=2−4t ========== (+) −3y=−1−6t
1
y=
+2t
3
1
−2x+
+2t=−2t−3
3
5
x=
+2t
3
====== 2) Równanie parametryczne prostej L:
5
x=
+2t
3
1
y=
+2t
3
z=t, t∊R
5
1
P=(
,
,0)∊L
3
3
k
→
=[2,2,1]−wektor kierunkowy prostej 3) Równanie kanoniczne:
5
x−
3
1
y−
3
z
=
=
2
2
1
29 sty 18:08
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick