Ciag arytmetyczny
Ozzy: W ciągu arytmetycznym wyraz czwarty a4=7, a suma 10 kolejnych początkowych wyrazów tego ciągu
jest równa 95.
Oblicz wartość dziewiątego wyrazu tego ciągu.
Pomocy
29 sty 20:29
chichi:
Rozwiązać układ równań:
{a1+3r=7
{2a1+9r=19
...
{a1=2
{r=5/3
a9=a1+8r=2+8*5/3=46/3
29 sty 20:51
Qulka:
a4−3r+a4−2r+a4−r+a4+a4+r+a4+2r+a4+3r+a4+4r+a4+5r+a4+6r=95
70+15r=95
r=5/3
7+5•5/3=1513
29 sty 20:56
Ozzy: Skąd się wzięło 2a1 + 9r = 19 ? Przepraszam, naprawdę tego nie wiem...
29 sty 21:00
Qulka: ze wzoru na sumę
| | a1+a1+(n−1)r | | a1+an | |
S= |
| •n = |
| •n |
| | 2 | | 2 | |
29 sty 21:04
Qulka: tablice maturalne str. 3
29 sty 21:06
Ozzy: A jak to się podstawia, że wychodzi😱😖
Naprawdę tego nie wiem
29 sty 21:10