całka
krzysiu: ∫08∫3√y2√x4+1dxdy
Jak policzyć taką całkę?
29 sty 15:13
Mila:
Co tam krzysiu jest po drugim znaku ∫ ?
29 sty 19:09
krzysiu: w pierwszej granice są od 0 do 8, a w drugiej od 3√y do 2
29 sty 22:32
krzysiu: Potrafisz to zrobić Mila?
29 sty 22:32
krzysiu: Pomocy
29 sty 23:45
Mariusz:
Pomyśl nad zmianą kolejności całkowania bo całkowanie najpierw po x
a później po y to taki średni pomysł
Gdybyś chciał liczyć najpierw po x to dostałbyś całkę eliptyczną
30 sty 07:44
krzysiu: Mariusz, może podstawienie za tangensa?
30 sty 16:10
krzysiu: A nie da się prościej?
30 sty 18:01
Mila:
Może się da, ale ja nie pamiętam, a nie mam odpowiedniej literatury.
Może miałeś coś podobnego na wykładzie?
Może ICSP albo Godzio albo jc pomogą, są na bieżąco z analizą.
30 sty 19:00
Godzio:

Przykład wymaga zmiany kolejności całkowania.
Rysuje obszary: x ∊ [
3√y, 2] oraz y ∊ [2,8] tzn
3√y ≤ x ≤ 2 ⇔ y ≤ x
3 i x ≤ 2
2 ≤ y ≤ 8
Możemy zatem zmienić kolejność całkowania:
∫
02dx ∫
x30√x4+1dy = ∫
02y
√x4 + 1|
0x3dx =
∫
02x
3√x4+1dx
A to już bardzo podstawowy przykład na podstawienie.
30 sty 20:54
Godzio:
Omyłkowo napisałem 2 ≤ y ≤ 8, oczywiście powinno być 0 ≤ y ≤ 8, reszta bez zmian.
30 sty 20:57
krzysiu: Jak na to wpadłeś?
30 sty 22:29
Mila:
Zmiana granic całkowania.
JUż wiem. Mogę podać jutro inne przykłady, jeśli potrzebujesz.
31 sty 00:02
Mariusz :
Mila , krzysiu mam wrażenie że nie przeczytaliście uważnie mojego poprzedniego wpisu
Na jego początku zasugerowałem że zmiana kolejności całkowania może być dobrym pomysłem
a w dalszej części wpisu uzasadniałem dlaczego całkowanie w podanej kolejności
jest kiepskim pomysłem
Co do liczenia takich całek to może w bliskiej przyszłości także i ja je przećwiczę
Podanie innych przykładów to dobry pomysł
31 sty 06:20
Mariusz :
Milu no właśnie jeżeli chcemy wyjaśnić jak działa zamiana kolejności
całkowania musimy zrozumiale wytłumaczyć jak zmieniać w tym sposobie granice całkowania
Podobno czasem może się zdarzyć tak że aby taka zamiana była możliwa
trzeba podzielić obszar całkowania
Podczas tłumaczenia tego sposobu użytkownikom trzeba uwzględniać wszystkie przypadki
jakie mogą wystąpić
31 sty 09:12
Mariusz :
30 sty 2021 16:10
O ile dobrze pamiętam z forów internetowych to zamiana zmiennych w całce podwójnej
wygląda tak
∫∫F(x,y)dxdy=∫∫F(f(r,θ),g(r,θ))J(f(r,θ),g(r,θ))drdθ
gdzie x=f(r,θ) oraz y=g(r,θ)
a J(f(r,θ),g(r,θ)) to wyznacznik następującej macierzy
no i oczywiście odpowiednio zamieniasz granice całkowania
Ja tutaj nie widzę jaką można by zastosować zamianę zmiennych
poza tym Godzio pokazał że tak jak podejrzewałem zmiana kolejności całkowania
całkiem nieźle się tutaj sprawdza
31 sty 09:57
Mila:
Cześć Mariuszu. Czytałam Twój komentarz, ale miałam chwilowe zaćmienie,
dawno tego nie robiłam.
Masz rację co do podziału obszaru całkowania.
Podaję przykład.
31 sty 18:28
Mila:

Zmiana kolejności całkowania.
Obszarem całkowania jest Δ o wierzchołkach A=(−1,1), B=(1,1), C=(0,0)
∫ ∫(2x+1)dσ=..
Prosta BC: y=x
Prosta AC: y=−x
Dzielę obszar całkowania :
0∫
1[
y=x∫
y=1(2x+1)dy]dx+
−1∫
0[
y=−x∫
y=1(2x+1)dy]dx=
=
0∫
1[(2xy+y)]
x1dx+
−1∫
0[(2xy+y)]
−x1=
=
0∫
1(−2x
2+x+1)dx+
−1∫
0(2x
2+3x+1)dx=
| | −2 | | 1 | | 2 | | 3 | |
=[ |
| x3+ |
| x2+x]01+[ |
| x3+ |
| x2+x]−10= |
| | 3 | | 2 | | 3 | | 2 | |
=1
2) Obszar normalny względem OY
0∫
1[
x=−y∫
x=y(2x+1)dx]dy=
0∫
1[x
2+x]
−yy] dy=
=
0∫
1[y
2+y−(y
2−y)]dy=
0∫
1(2y) dy=[y
2]
01=1
31 sty 18:31