Napisz równanie płaszczyzny zawierającą prostą.
flush: Napisać równanie płaszczyzny zawierającej prostą l: x−3/2=y+4=−z+2/2 i równoległej do prostej
k: x=−5+4t
y=2+7t , t należy do R.
z=1+2t
29 sty 14:17
Jerzy:
Wektr normalny szukanej płaszczyzny: n→ = [2,1,−2] x [4,7,2] , a płaszczyzna przechodzi przez
punkt
P= (3,−4,−2)
29 sty 14:48
flush: wektor normalny n, nie powinien wynosić [2,1,2]?
I wtedy [2,1,2]x[4,7,2] a następnie podstawić punkt P(3,−4,−2) i juz jest rownanie plaszczyzny?
29 sty 14:55
flush: Plaszczyzna π:6x−2y+5z−36=0, tak mi wyszlo, mozesz zweryfikowac czy dobrze?
29 sty 14:56
Jerzy:
| | −z + 2 | | z − 2 | |
.... = |
| , to inaczej .... = |
| |
| | 2 | | −2 | |
29 sty 15:01
flush: W takim razie P nie powinno wynosic (3,−4,2)?
29 sty 15:12
Jerzy:
No i P = (3,−4,2)
29 sty 15:14
Jerzy:
Tak, poprawiłem
29 sty 15:14
flush: Dziekuję

Czyli rownanie plaszczyzny to 16x−12y+10z−116=0, tak?
29 sty 15:23