Analizujemy rynek masła. P=3Qs Qd=30 – 3P
Arnold: Pomocy w zadaniu z ekonomi
1. Analizujemy rynek masła. Krzywa popytu i podaży ma nastepującą postać:
P=3Qs
Qd=30 – 3P
a) Oblicz cenę i ilość równowagi na rynku masła,
b) Załóżmy, że spadła cena smietany, która spowodowała obniżenie kosztów produkcji 1kg masła o
3zł. Jaka będzie cena i ilość równowagi?
c) W którym przypadku sprzedawcy osiągną większy przychód całkowity?
d) Załóżmy, że w porównaniu z punktem b) zadania, cena jednego kg masła wzrosła o 0,80 zł w
stosunku do ceny równowagi. Jak wpłynie to na popyt i podaż masła? Mamy wówczas z nadwyżką czy
z niedoborem rynkowym? Uzasadnij swoją odpowiedź.
29 sty 10:48