Ciągi
Tomek: Dany jest ciąg artystyczny o wzorze ogólnym an = 6 + 3n.
A) Ile wyrazow tego ciagu o numerach nieparzystych ma wartości mniejsze od 120 ?
B) Oblicz wartość różnicy tego ciągu?
29 sty 18:32
a@b:
Jakim "artystą" jest ten ciąg? malarzem? czy rzeźbiarzem?
29 sty 18:39
Tomek: Słownik

ciąg arytmetyczny rzecz jasna🤣
29 sty 18:42
a@b:
b1=a1=3+6=9
b2=a3=9+6=15 r=6
bn=9+(n−1)*6
===========
bn=6n+3
bn<120 i n∊N+
6n<117
n=19
29 sty 18:53
Ela: Mi wyszło, że różnica tego ciągu równa jest 3.
Czy ktoś może to sprawdzić?🤯
29 sty 21:39
Qulka: widać ze 3
29 sty 21:40
Ela: I dlaczego 6n +3 skoro wzór jest 6 + 3n

29 sty 21:41
Qulka: bo numery nieparzyste są co drugi raz
29 sty 21:43
ICSP: ponieważ to jest rozwiązanie tylko do A)
bn to ciąg zbudowany z nieparzystych wyrazów ciągu an.
29 sty 21:44
Ela: Czy ktoś sprawdzi, bo w podpunkcie a wyszło mi 38 wyrazów🤔
29 sty 21:44
Ela: W takim razie nie ogarniam podpunktu a
29 sty 21:47
Qulka: bo policzyłaś wszystkie a miałaś co drugi ..czyli nieparzyste.. podziel 38/2 = 19
29 sty 21:49
a@b:
29 sty 21:50
Ela: Ale ja policzyłam to tak:
an = 6 + 3n
an = 120
6 + 3n = 120
3n = 114
n = 38
I teraz to podzielić na dwa? Upewniam się 🤔
29 sty 21:52
a@b:
taaaaaaaaaaak
29 sty 21:52
VII: an=6+3n
a1=9
a2= 12
a3= 15
a4= 18
a5= 21
itd
r=3
Teraz tworzysz ciag bn= a1,a3, a5,a7 itd
bn={9,15,21,27...... itd
Tutaj r=6
29 sty 21:53
a@b:
To zadanie Tomka czy Eli ?
29 sty 21:54
a@b:
I po co się................
29 sty 21:54
Ela: O matko, bo wogole nie wiem o co chodzi z tym b1 = a1 itd🤣🤣
A tak bardzo chciałam pomóc 🤣🤣
29 sty 21:54
Ela: Nie wiem czyje, ja chciałam rozwiązać 😉
29 sty 21:55
a@b:
29 sty 21:55
VII: No i cóż mam z Tobą począć

Na kawę za daleko
29 sty 22:10