Podprzestrzenie liniowe, bazy, wymiary
Shizzer: Jak sprawdzić czy zbiór F = {A ∊ M
3(R): det(A) = 0} jest podprzestrzenią i jeśli jest to jak
sprawdzić jej wymiar?
Normalnie to postarałbym się zapisać ten zbiór jako rozpięcie liniowe i sprawdził liniową
niezależność ciągu wektorów będących generatorami podprzestrzeni, ale tutaj nie wiem jak
ten zbiór zinterpretować. Nie wiem co daje mi to, że det(A) = 0. Wiem, że det(A) = 0 wtedy gdy
wiersz/kolumna jest kombinacją liniową pozostałych wierszy/kolumn macierzy A, ale nie wiem jak
to wykorzystać.
Proszę więc o pomoc