Kąt między płaszczyznami
alfonso: Obliczyć kąt między płaszczyznami π1:2x+y+3z−2=0 oraz π2 przechodzą przez punkt P(0,1,−2) i
rozpiętą na wektorach u[1,1,−1] v[0,−2,3]
29 sty 20:10
jfranek: wyznacz wektor normalny drugiej płaszczyzny, masz punkt, więc wyznaczysz również równanie
płaszczyzny, potem już z górki
29 sty 21:16
Mila:
π
1: 2x+y+3z−2=0
π
2:
n
2→=[1,1,−1] x [0,−2,3]=[1,−3,−2]
π
2:
x−3(y−1)−2*(z+2)=0
π
2 : x−3y−2z−1=0
| | |2*1+1*(−3)+3*(−2)| | |
cosα= |
| |
| | √22+1+32*√1+32+22 | |
dokończ
29 sty 22:55