matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 28.4.2018
Zadania
Odp.
1
Adam:
2x
2
−|x
3
|
Oblicz granicę jednostronną funkcji lim
x→ −2
=
x
4
+4x
3
+4x
2
1
Adam:
Doświadczenie losowe polega na tym, że losujemy jednocześnie dwie liczby ze zbioru: {1,2,3,4,5,6,7}
2
Blee:
1) mnozysz obustronnie przez
√
2
/2
3
Gustavo:
Dana jest funkcja kwadratowa f okreslona wzorem f(x)=x
2
i punkt P=(p,p
2
) leżacy na wykresie tej funkcji, gdzie p jest dowolną liczbą rzeczywistą. Wyznacz a i b tak, by prosta o równaniu
1
johnik:
dany jest odcinek o koncach A(a,0) i B(b,0) gdzie a ≠b uzasadnij ze zbior punktow plaszczyzny P(x,y) takich ze AP:BP=1:3 tworzy okrag
8
Yumn:
Witam, coś mi nie pasuje w zadaniu... Podstawą ostrosłupa ABCDS jest prostokąt, którego boki pozostają w stosunku 3:4,
2
Agata:
Dla jakich wartości parametrów a,b e R funkcja
2
Niv:
Zad 1) Udowodnij, iż dla dowolnego kąta α zachodzi równość sinα + sin(α+120°) + sin(α+240°) = 0
2
Agata:
Oblicz granice:
√
1+x
−1
a) lim x−>0
x
4
Grzechu:
Rozwiązuje zestawy maturalne z zad info. Mam odpowiedzi w linku. Równanie funkcji kwadratowej Wytłumaczy mi ktoś czemu założyli ze to miejsca zerowe skoro wartość funkcji podali 10
?
2
Nierozumiem:
Ile rad to sin −(1/2)? Jedna odp z tablic to 1/6π, a druga 5/6π i tej drugiej nie rozumien.
4
Lech:
cos
2
(x) ≥ 1/4 ⇔ ( cos x −1/2)(cos x +1/2) ≥ 0 ⇒ cos x ......popatrz na wykres funkcji y = cos x
5
zdesperowana:
Cześć Zupełnie nie rozumiem jak mam narysować funkcję w której trzeba wykorzystać esktremy, liczenie
3
Queo:
Dzien dobry Dopiero zaczynam trygonometrię w klasie 2 i w jednym zadaniu musze podać ile to jest sin α=
4
Blee:
x −iy = (x+iy)
2
1
koza:
https://www.matematyka.pl/199613.htm?mobile=on
1
gg:
Tak.
1
Bialozor:
Wykaż że jeśli a
2
+b
2
≥2 to a+b≤2
10
Karola:
Proszę o pomoc: ile liczb czterocyfrowych podzielnych przez dwa można zapisać przy pomocy cyfr 0,2,3,9?
4
johnik:
uzasadnij ze dla dodatnich liczb rzeczywisych a b takich ze a+b<ab prawdziwa jest nierownosc a+b>4
1
siemanko:
Witam, prosiłbym o rozwiązanie i wytłumaczenie tej nierówności: 2sinx −
√
2
/cos
2
x≥0
1
nahh:
Mały zakład w ciągu tygodnia może wyprodukować do 190 krzeseł.Koszt (w złotówkach) wyprodukowania x krzeseł opisuje funkcja K(x)=0,003x
3
+17x+2058.
4
Kasia:
Pokaż że rówanie 1/cosx+1/sinx=c ma 2 rozwiązania gdy c
2
<8 oraz 4 rozwiązania gdy c
2
>8
6
Klemens:
:::rysunek::: Dany jest trójkąt równoboczny
3
kostka do gry :
Rzucamy trzykrotnie kostka do gry .Oblicz prawdopodobienstwo ze otrzymamy co najmniej jedna "jedynke" , pod warunkiem ze otrzymamy co najmniej jedna"szostke"