Dowody z Kiełbsy III Matura
Niv: Zad 1) Udowodnij, iż dla dowolnego kąta α zachodzi równość sinα + sin(α+120°) + sin(α+240°) = 0
Zad 2) Funkcja F(x) = x2 − x + m2 − m, gdzie m jest liczbą rzeczywistą ma takie dwa miejsca
zerowe x1; x2, iż 3x1 + 2x2 = m + 1. Uzasadnij, iż (x1)5 + (x2)5 = 1.
28 kwi 18:25
wmboczek: 1) ze wzoru na sumę sinusów 1 i 3 składnik. dalej przed nawias i voila
28 kwi 20:07
wmboczek: 2) z Viete'a na sumę przekształcając równość x1=m−1
z Viete'a na iloczyn x2=m
wracamy do równości i m=1 i mamy tezę
28 kwi 20:12