Funkcja kwadratowa, analiza matematyczna (?)
Gustavo: Dana jest funkcja kwadratowa f okreslona wzorem f(x)=x2 i punkt P=(p,p2) leżacy na wykresie
tej funkcji, gdzie p jest dowolną liczbą rzeczywistą. Wyznacz a i b tak, by prosta o równaniu
y=ax+b była styczna do wykresu funkcji f w punkcie P. Wykaż, że dla każdego x zachodzi
nierównosc x2>ax+b.
Co tu ja mam własciwie zrobić?
28 kwi 20:09
wmboczek: wyrazić a i b jako funkcje p
pewnie chodzi o nierówność ≥ (mając a i b pokażesz, że Δp≤0)
28 kwi 20:16
Gustavo: Ma mi wyjsc a=2p i b=−p2, potem dać to do nierównosci i po podstawieniu wyjdzie 0 większe bądź
równe 0? Dobrze?
28 kwi 20:22
wmboczek: tak
28 kwi 21:57