matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Granica funkcji
Adam:
2x
2
−|x
3
|
Oblicz granicę jednostronną funkcji lim
x→ −2
=
x
4
+4x
3
+4x
2
28 kwi 22:35
Mila:
x
2
*(2−|x|)
(2−|x|)
x+2
=
=
dla x<0
x
2
*(x
2
+4x+4)
(x+2)
2
(x+2)
2
(2+x)
1
lim
x→−2
−
=lim
x→−2
−
=−
∞
(x+2)
2
(x+2)
1
lim
x→−2
+
=
∞
(x+2)
28 kwi 22:46