Prawdopodobieństwo warunkowe
Adam: Doświadczenie losowe polega na tym, że losujemy jednocześnie dwie liczby ze zbioru:
{1,2,3,4,5,6,7}
Oblicz prawdopodobieństwo warunkowe, że wśród wylosowanych liczb jest liczba 6, pod warunkiem,
że suma wylosowanych liczb jest parzysta.
| | A∩B | |
Korzystam z właściwości prawdopodobieństwa warunkowego: |
| |
| | B | |
B − suma jest parzysta gdy wylosujemy 2 parzyste lub 2 nieparzyste
A∩B − wśród wylosowanych liczb jest 6 i druga liczba też jest parzysta
Czy dobrze zrobiłem to zadanie?
28 kwi 22:26
Mila:
|B|=9
A∩B={(2,6),(6,2),(6,4),(4,6)}
|A∩B|=4
28 kwi 22:36
iteRacj@:
@Mila Czy |A∩B| nie wynosi 2? i kolejność jest nie jest brana pod uwagę?
W ilości zdarzeń sprzyjających zdarzeniu B były uwzględnione 3 takie, gdy obie liczby są
parzyste.
29 kwi 09:39
Mila:
iteRacjo
Masz rację, brak konsekwencji .
Powinnam też zmienić |B|.
29 kwi 19:10