Planimetria
Yumn: Witam, coś mi nie pasuje w zadaniu...
Podstawą ostrosłupa ABCDS jest prostokąt, którego boki pozostają w stosunku 3:4,
a pole jest równe 192 (zobacz rysunek). Punkt E jest wyznaczony przez przecinające się
przekątne podstawy,
a odcinek SE jest wysokością ostrosłupa. Każda krawędź boczna tego ostrosłupa jest nachylona
do płaszczyzny
podstawy pod kątem ∘ 30 . Oblicz objętość ostrosłupa.
No więc tak...
192=4x*3x=12x2 /:12
x2=16
x=4
BC=12
AB=16
Można teraz policzyć długość AE z pitagorasa (połowę przekątnej)
AE2=82+62=64+36=100
AE=10
Czy można policzyć wysokość ostrosłupa wiedząc, że mamy trójkąt o bokach 90 60 30?
Jednym bokiem jest AE=10 czyli wysokość wynosiłaby 10√3
Tylko wtedy źle wychodzi objętość... dlaczego nie można tak zrobić?
28 kwi 19:39
Lech: Sprawdz czy dobrze policzyles tw.Pitagorasa ? ?
28 kwi 19:46
Krzysiekmatura: a√3=10
28 kwi 19:48
wmboczek: wysokość 10/√3
28 kwi 19:49
Lech: Jest dobrze !
tg 60° = H/10 ⇒ H = 10√3
Pp = a*b = 12*16
V = (1/3)*12*16*10√3= ....
28 kwi 19:51
Yumn: To w takim razie błąd jest w rozwiązaniu chyba xd
bo tam jest V=640/3√3
28 kwi 19:53
Yumn: A nie...źle patrzyłem na ten trójkąt 60 30. Dzięki!
28 kwi 19:55
Yumn: Jeszcze jedno pytanie...kąt z jakim nachylona jest krawędź do płaszczyzny podstawy jest inny
niż kąt
nachylenia ściany bocznej do podstawy?
28 kwi 19:57
Lech: Ta , kat nachylenia sciany bocznej to kat miedzy wysokoscia sciany bocznej i plaszczyzna
podstawy !
28 kwi 19:59