matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
...
Agata:
Oblicz granice:
√
1+x
−1
a) lim x−>0
x
28 kwi 17:55
Jack:
0
podstawiajac za x wartosc 0 to mamy
zatem symbol nieoznaczony.
0
√
1+x
−
1
√
1+x
+
1
1+x−1
lim
*
= lim
=
x
√
1+x
+
1
x(
√
1+x
+1)
x−>0
x
1
lim
= lim
= ...
x(
√
1+x
+1)
√
1+x
+1
i teraz podstawiajac za x wartosc 0 mamy
1
1
... =
=
√
1
+1
2
28 kwi 18:22
Agata:
dziękuję
28 kwi 18:40