liczby zespolone
Dickens: równanie z* = z2, gdzie z* to sprzężenie liczby zespolonej z ma dokladnie
a) dwa rozwiązania
b) cztery rozwiązania, przy czym dwa z nich są sprzężone
c) cztery rozwiązania
d) trzy rozwiązania, przy czym dwa z nich są sprzężone
Prosze o pomoc
28 kwi 13:50
Blee:
x −iy = (x+iy)2
Czyli:
x = x2 − y2
−y = 2xy
Jedno rozwiazanie to y=0 i x=0
Drugie to y=0 i x = 1
I teraz niech y≠0
Drugie rownanie dzielimy przez y
−1 = 2x −−−> x = −1/2
Podstawiamy do pierwszego:
−1/2 = 1/4 − y2
y2 = 3/4
Skad mamy dwa kolejne rozwiazania (sprzezone)
28 kwi 14:03
Dickens: Dziękuje

, zerkniesz jeszcze na jedno zadanko? jest łatwe ale coś mi nie pasuje
zdjęcie:
https://imgur.com/a/mRAm5ux
pierwsza "część" zbioru to koło bez brzegu o środku z = −1 + i
a druga po przekształceniach to π/2 ≤ arg(z) ≤ π
tyle, że na żadnym rysunku nie ma takiego zbioru...
bardzo proszę o pomoc
28 kwi 14:13
Adamm:
z*=z2
|z|=|z|2 ∧ e−iarg(z)=e2iarg(z)
(|z|=0 ∨ |z|=1) ∧ ei2kπ=e3iarg(z), k∊Z
z=0 lub (|z|=1 oraz arg(z)=2πk/3 )
z=0 lub z=1 lub z=ei2π/3 lub z=ei4π/3
28 kwi 19:37
Adamm:
A takiego zbioru faktycznie nie ma
28 kwi 19:51