kombinatoryka
Klemens:

Dany jest trójkąt równoboczny
którego wszystkie trzy wierzchołki należy pokolorować Dwa kolorowania uważamy za jednakowe,
jeśli możemy jedno z nich otrzymać z drugiego za pomocą odpowiedniego obrotu trójkąta.
Ile jest różnych sposobów pokolorowania wierzchołków naszego trójkąta przy użyciu niektórych
bądź
wszystkich spośród danych k kolorów?
28 kwi 10:33
28 kwi 10:35
Klemens: Panie ble, nie rozumiem
28 kwi 10:40
Blee:
Po pierwsze: KOLEJNOSC NIE JEST ISTOTNA
Po drugie: masz k kolorow, a 3 z nich masz wybrac
| | | |
W takim razie | oznacza wybranie z k kolorow 3 (roznych). |
| | |
Nie wiem czy tutaj w zadaniu jeszcze nie nalezaloby rozpatrzec sytuacji z dwoma wierzcholkami w
jednym kolorze oraz trzema w jednym kolorze
28 kwi 10:44
Klemens: Panie ble, masz Pan racje, trzeba raczej... ale no to co, w jednym kolorze no to k3 mam rację?
28 kwi 10:46
Klemens: nie k3 tylko k, przepraszam, mój błąd kosmetyczny
28 kwi 10:50
Blee:
k*(k−1) <−−− dwa różne kolory z czego jeden dwukrotnie
k <−−− jeden kolor trzykrotnie
i dodajesz do siebie to wszystko
28 kwi 23:33
Klimek: czyli Panie Blee to wygląda tak?:
| |
+ k2 ? czy jak? bo po zszumowaniu tak mi wyszło... hmm |
| |
29 kwi 19:32
Klimek: Dlaczego jest kombinacja k po 3 dla trzech różnych kolorów, a dla dwóch różnych została
wykorzystana już reguła mnożenia, gdzie można by przceież zrobić kombinację k po 2?
29 kwi 21:13
Adamm: Z tymi wszystkimi "Panami" to ja się czuję jak na uniwerku
29 kwi 21:32
Klimek: skoro kolejnosc nie jest istotna to dlaczego w pozostałych 2 przypadkach reguła mnozenia?
29 kwi 21:36
Adamm:
tutaj będą chyba liczby Stirlinga 2 rodzaju
29 kwi 21:39
Adamm:
| | | | | |
+2* | + | − wygląda na to że tyle jest sposobów |
| | | |
gdzie symbol Newtona traktujemy jako równy 0 jeśli liczba górna jest mniejsza
od dolnej
29 kwi 21:44
Klimek: Panie Adamm masz pan rację, właśnie się zastanawiałem dlaczego reguła mnożenia tam. Teraz to
trywialne... ale gdyby ktoś to jeszcze potwierdził...
29 kwi 21:46
Adamm: Panie Klimek, potwierdzam.
29 kwi 21:47
Klimek: tylko Panie Adamm, dlaczego masz Pan 2* kombinacja k po 2 − bo dwa razy tego samego koloru się
użyję, ale skoro teraz mamy Panie Adamm kombinację k po 1 to ten kolor 3 razy powinienem
użyć, więc dlaczego nie razy 3?
29 kwi 21:50
Adamm:
Szanowny Panie Klimek.
| |
odpowiada sytuacji gdy wybieramy 3 kolory |
| |
| |
odpowiada sytuacji gdy wybieramy 2 kolory |
| |
Widzę że również zaszła pomyłka, ponieważ sposobów jest
Niech Pan sobie wyobrazi że mamy trójkąt, i w jaki sposób możemy
poukładać na nim 3 kolory.
Oczywiście, jeśli będziemy go obracać, to możemy założyć że jeden ustalony
kolor jest przy górnym wierzchołku.
Jednak dwa pozostałe możemy ustawić tu na 2 sposoby
Stąd dwójka
Gdy mamy 2 kolory, sytuacja trochę się zmienia.
Wybieramy który kolor chcemy zaznaczyć podwójnie, a który pojedynczo
Przy wyborze jednego koloru, mamy tylko jeden sposób na jaki możemy pokolorować trójkąt
I tak to właśnie Panie Klimku wygląda
29 kwi 21:58
Klimek: Dobrze, a proszę Pana, a możnaby było wykorzystać tutaj wzór na kombinację z powtórzeniami po
prostu? Sprawa np. dla k=4 dla wzoru Pańskiego i wzoru dla kombinacji z powtórzeniami nie
zgadza się.. Dla wzoru pierwszego, co Pan napisał się jednak zgadza. więc gdzie tkwi sedno?
29 kwi 22:08
Adamm:
Proszę niech Pan przedstawi mi swój tok rozumowania, to może będzie
się dało coś z tego wyłuskać
29 kwi 22:14
29 kwi 22:29
Klimek : Wtedy Pana odpowiedź z 21:44 się zgadza. Podstawilem dane dla k=4 i też mi wyszło 20. Niestety
ostatni wzór się już nie zgadza
29 kwi 22:34
Adamm:
No cóż, nie jest to prawda.
Niektóre ciągi zostały pominięte
Na przykład ciąg
1, 3, 2
29 kwi 22:37
Klimek: Panie Adamm, Pan wybaczy za nękanie − ale jak to mówią: "kto pyta nie błądzi". No ale
rozważyłem ciąg 1,2,3 to po co 1,3,2 skoro kolejność nie ma znaczenia tutaj w zadaniu, a z
tego roku rozumowania wynika że jest ważna...
30 kwi 08:14
Blee:
Dlaczego 'regula' mnozenia przy dwoch kolorach.
Bo w tym przypadku kolejnosc jest istotna a konkretniej chodzi oto ze sekwencja:
Czerwo, czerwo, bialy oraz bialy, bialy, czerwo to dwie rozne sekwencje
Natomiast nie jest istotne czy bedzie to:
Czerwo, czerwo, bialy czy
Czerwo, bialy, czerwo czy
Boaly, czerwo, czerwo
30 kwi 09:13
Blee:
| | | |
Klimek ... co do trzech roznych kolorow to faktycznie powinno byc 2* | |
| | |
Intuicyjnie dlaczego tak jest wyjasnie pozniej, najpierw narysuj sobie trojkat zaznacz
wierzcholki i pomaluj jest w kolorach:
1 − czarny
2 − bialy
3 − niebieski
Teraz sprobuj 'obracajac' ten trojkat dojsc do sytuacji:
1− czarny
2 − niebieski
3 − bialy
Szybko zauwazyc, ze sie nie da tego uczynic.
30 kwi 09:20
Blee:
Dlaczego? Bo o ile umiejscowienie pierwszego koloru w trojkacie jest dowolne (tak jak siadanie
przy okraglym stole) to pozniej juz mamy punkt odniesienia, ktorym jest tenze kolor i to czy
'po lewej' bedzie niebieski a ' po prawej' bialy czy na odwrot jest dwoma odmiennymi
przypadkami.
30 kwi 09:22
Klimek: To ja już nie rozumiem, to w końcu która odpowiedź jest poprawna, bo Pan Blee masz Pan inny tok
rozumowania i inne wyniki niż pan Adamm
30 kwi 18:09
Blee:
| | k*(k−1)*(k−2) | | k*(k−1) | |
= 2* |
| + 2* |
| + k = |
| | 3! | | 2! | |
| | k*(k−1)*(k−2) | |
= |
| + k*(k−1) + k |
| | 3 | |
ja niestety zapomniałem o 'pierwszej dwójce', a poza tym moje i Adamma zapisy prezentują
dokładnie to samo
30 kwi 18:13
Klimek: Panie Blee, Panie Adamm, dziękuję za owocną współpracę. Kłaniam się, Akademia Morska

Pozdrawiam i życzę dalszych sukcesów w karierze naukowej
30 kwi 21:47