matematykaszkolna.pl
kombinatoryka Klemens: rysunekDany jest trójkąt równoboczny którego wszystkie trzy wierzchołki należy pokolorować Dwa kolorowania uważamy za jednakowe, jeśli możemy jedno z nich otrzymać z drugiego za pomocą odpowiedniego obrotu trójkąta. Ile jest różnych sposobów pokolorowania wierzchołków naszego trójkąta przy użyciu niektórych bądź wszystkich spośród danych k kolorów?
28 kwi 10:33
Blee:
nawias
k
nawias
nawias
3
nawias

28 kwi 10:35
Klemens: Panie ble, nie rozumiememotka
28 kwi 10:40
Blee: Po pierwsze: KOLEJNOSC NIE JEST ISTOTNA Po drugie: masz k kolorow, a 3 z nich masz wybrac

nawias
k
nawias
nawias
3
nawias

W takim razie
oznacza wybranie z k kolorow 3 (roznych).

Nie wiem czy tutaj w zadaniu jeszcze nie nalezaloby rozpatrzec sytuacji z dwoma wierzcholkami w jednym kolorze oraz trzema w jednym kolorze
28 kwi 10:44
Klemens: Panie ble, masz Pan racje, trzeba raczej... ale no to co, w jednym kolorze no to k3 mam rację?
28 kwi 10:46
Klemens: nie k3 tylko k, przepraszam, mój błąd kosmetyczny
28 kwi 10:50
Blee:
nawias
k
nawias
nawias
3
nawias

<−−− trzy różne kolory

k*(k−1) <−−− dwa różne kolory z czego jeden dwukrotnie k <−−− jeden kolor trzykrotnie i dodajesz do siebie to wszystko
28 kwi 23:33
Klimek: czyli Panie Blee to wygląda tak?:
nawias
k
nawias
nawias
3
nawias

+ k2 ? czy jak? bo po zszumowaniu tak mi wyszło... hmm

29 kwi 19:32
Klimek: Dlaczego jest kombinacja k po 3 dla trzech różnych kolorów, a dla dwóch różnych została wykorzystana już reguła mnożenia, gdzie można by przceież zrobić kombinację k po 2?
29 kwi 21:13
Adamm: Z tymi wszystkimi "Panami" to ja się czuję jak na uniwerku
29 kwi 21:32
Klimek: skoro kolejnosc nie jest istotna to dlaczego w pozostałych 2 przypadkach reguła mnozenia?
29 kwi 21:36
Adamm: tutaj będą chyba liczby Stirlinga 2 rodzaju
29 kwi 21:39
Adamm:
nawias
k
nawias
nawias
3
nawias

nawias
k
nawias
nawias
2
nawias

nawias
k
nawias
nawias
1
nawias

+2*
+
− wygląda na to że tyle jest sposobów

gdzie symbol Newtona traktujemy jako równy 0 jeśli liczba górna jest mniejsza od dolnej
29 kwi 21:44
Klimek: Panie Adamm masz pan rację, właśnie się zastanawiałem dlaczego reguła mnożenia tam. Teraz to trywialne... ale gdyby ktoś to jeszcze potwierdził...
29 kwi 21:46
Adamm: Panie Klimek, potwierdzam.
29 kwi 21:47
Klimek: tylko Panie Adamm, dlaczego masz Pan 2* kombinacja k po 2 − bo dwa razy tego samego koloru się użyję, ale skoro teraz mamy Panie Adamm kombinację k po 1 to ten kolor 3 razy powinienem użyć, więc dlaczego nie razy 3?
29 kwi 21:50
Adamm: Szanowny Panie Klimek.
nawias
k
nawias
nawias
3
nawias

odpowiada sytuacji gdy wybieramy 3 kolory

nawias
k
nawias
nawias
2
nawias

odpowiada sytuacji gdy wybieramy 2 kolory

nawias
k
nawias
nawias
1
nawias

i analogicznie

Widzę że również zaszła pomyłka, ponieważ sposobów jest

nawias
k
nawias
nawias
3
nawias

nawias
k
nawias
nawias
2
nawias

nawias
k
nawias
nawias
1
nawias

2*
+2*
+

Niech Pan sobie wyobrazi że mamy trójkąt, i w jaki sposób możemy poukładać na nim 3 kolory. Oczywiście, jeśli będziemy go obracać, to możemy założyć że jeden ustalony kolor jest przy górnym wierzchołku. Jednak dwa pozostałe możemy ustawić tu na 2 sposoby Stąd dwójka Gdy mamy 2 kolory, sytuacja trochę się zmienia. Wybieramy który kolor chcemy zaznaczyć podwójnie, a który pojedynczo Przy wyborze jednego koloru, mamy tylko jeden sposób na jaki możemy pokolorować trójkąt I tak to właśnie Panie Klimku wygląda
29 kwi 21:58
Klimek: Dobrze, a proszę Pana, a możnaby było wykorzystać tutaj wzór na kombinację z powtórzeniami po prostu? Sprawa np. dla k=4 dla wzoru Pańskiego i wzoru dla kombinacji z powtórzeniami nie zgadza się.. Dla wzoru pierwszego, co Pan napisał się jednak zgadza. więc gdzie tkwi sedno?
29 kwi 22:08
Adamm: Proszę niech Pan przedstawi mi swój tok rozumowania, to może będzie się dało coś z tego wyłuskać
29 kwi 22:14
Klimek: Bardzo dziękuję za zainteresowanie. Oto mój tok rozumowania : http://uploadfile.pl/pokaz/1432742---vyid.html
29 kwi 22:29
Klimek : Wtedy Pana odpowiedź z 21:44 się zgadza. Podstawilem dane dla k=4 i też mi wyszło 20. Niestety ostatni wzór się już nie zgadzaemotka
29 kwi 22:34
Adamm: No cóż, nie jest to prawda. Niektóre ciągi zostały pominięte Na przykład ciąg 1, 3, 2
29 kwi 22:37
Klimek: Panie Adamm, Pan wybaczy za nękanie − ale jak to mówią: "kto pyta nie błądzi". No ale rozważyłem ciąg 1,2,3 to po co 1,3,2 skoro kolejność nie ma znaczenia tutaj w zadaniu, a z tego roku rozumowania wynika że jest ważna...
30 kwi 08:14
Blee: Dlaczego 'regula' mnozenia przy dwoch kolorach. Bo w tym przypadku kolejnosc jest istotna a konkretniej chodzi oto ze sekwencja: Czerwo, czerwo, bialy oraz bialy, bialy, czerwo to dwie rozne sekwencje Natomiast nie jest istotne czy bedzie to: Czerwo, czerwo, bialy czy Czerwo, bialy, czerwo czy Boaly, czerwo, czerwo
30 kwi 09:13
Blee:

nawias
k
nawias
nawias
3
nawias

Klimek ... co do trzech roznych kolorow to faktycznie powinno byc 2*

Intuicyjnie dlaczego tak jest wyjasnie pozniej, najpierw narysuj sobie trojkat zaznacz wierzcholki i pomaluj jest w kolorach: 1 − czarny 2 − bialy 3 − niebieski Teraz sprobuj 'obracajac' ten trojkat dojsc do sytuacji: 1− czarny 2 − niebieski 3 − bialy Szybko zauwazyc, ze sie nie da tego uczynic.
30 kwi 09:20
Blee: Dlaczego? Bo o ile umiejscowienie pierwszego koloru w trojkacie jest dowolne (tak jak siadanie przy okraglym stole) to pozniej juz mamy punkt odniesienia, ktorym jest tenze kolor i to czy 'po lewej' bedzie niebieski a ' po prawej' bialy czy na odwrot jest dwoma odmiennymi przypadkami.
30 kwi 09:22
Klimek: To ja już nie rozumiem, to w końcu która odpowiedź jest poprawna, bo Pan Blee masz Pan inny tok rozumowania i inne wyniki niż pan Adamm
30 kwi 18:09
Blee:

nawias
k
nawias
nawias
3
nawias

nawias
3
nawias
nawias
2
nawias

nawias
k
nawias
nawias
1
nawias

2*
+ 2*
+
=

k*(k−1)*(k−2) k*(k−1) 
= 2*

+ 2*

+ k =
 3! 2! 
 k*(k−1)*(k−2) 
=

+ k*(k−1) + k
 3 
ja niestety zapomniałem o 'pierwszej dwójce', a poza tym moje i Adamma zapisy prezentują dokładnie to samo
30 kwi 18:13
Klimek: Panie Blee, Panie Adamm, dziękuję za owocną współpracę. Kłaniam się, Akademia Morska emotka Pozdrawiam i życzę dalszych sukcesów w karierze naukowej
30 kwi 21:47