matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
dowód
johnik:
dany jest odcinek o koncach A(a,0) i B(b,0) gdzie a ≠b uzasadnij ze zbior punktow plaszczyzny P(x,y) takich ze AP:BP=1:3 tworzy okrag
28 kwi 20:02
Mila:
A=(a,0) i B=(b,0), P=(x,y), a≠b
AP
1
=
⇔
BP
3
3*|AP|=|BP| 9*|AP|
2
=|BP|
2
9*[(x−a)
2
+y
2
]=(x−b)
2
+y
2
⇔ 9(x−a)
2
+9y
2
=(x−b)
2
+y
2
⇔ 9x
2
−18a*x+9a
2
+8y
2
=x
2
−2b*x+b
2
8x
2
+x*(−18a+2b)+8y
2
=b
2
−9a
2
/:8
b
2
−9a
2
x
2
+x*(−9/4a+1/4b)+y
2
=
8
−9a+b
b
2
−9a
2
−9a+b
(x−
)
2
+y
2
=
−(
)
2
− równanie okręgu dla
8
8
8
b
2
−9a
2
−9a+b
−(
)
2
>0
8
8
Dla danych z rysunku:
5
9
(x−
)
2
+y
2
=(
)
2
8
8
sprawdź rachunki
28 kwi 21:05
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick