dowód
Kasia: Pokaż że rówanie 1/cosx+1/sinx=c ma 2 rozwiązania gdy c2<8 oraz 4 rozwiązania gdy c2>8
gdzie 0<x<2π.
28 kwi 10:57
PW:

Viekawy wykres ma ta funkcja, i chyba trzeba ją będzie zbadać na (0, 2π).
28 kwi 15:56
PW: "Viekawy" to odmiana "Ciekawy" dla niepełnosprawnych
28 kwi 15:59
Kasia: A jak to zrobić?
28 kwi 21:20
Krzysiekmatura: To jest niemożliwe
28 kwi 22:24
Kasia: Ale co jest niemozliwe?
29 kwi 06:43
piotr: wskazówka:
funkcja 1/cosx+1/sinx w przedziale 0<x<2π
posiada:
max{1/cos(x) + 1/sin(x)} = −2√2 w x = 3π/4
min{1/cos(x) + 1/sin(x)} = 2√2 w x = π/4
innych ekstremów nie ma
29 kwi 13:45
Kasia: No nadal nie wiem co dalej
29 kwi 15:12