rysowanie funkcji wykorzystanie granic i ekstremów
zdesperowana: Cześć
Zupełnie nie rozumiem jak mam narysować funkcję w której trzeba wykorzystać esktremy, liczenie
granic itp. w podręczniku znajazłam że trzeba wyznaczać dziedzny, potem granice itp, ale ja
nie rozumie kompletnie dlaczego... Proszę rozwiążcie jeden z tych przykładów, albo dajcie
wskazówki.Siedzę nad tym 3 dzień i nic.
28 kwi 15:55
zdesperowana: ten pierwszy przykład próbowałam zrobić tak:
rozpisałam to na 2 funkcje już bez wartości bezwzglednej
pierwszą funkcję rozpisałam tak:
1. D=R\{0}
2. f(−x)≠f(x) funkcja nieparzysta (kiedy powinno się to sprawdzać, bo nie wiem?)
3. f(−1)=0 f(2)=0
4. tutaj liczyłam limesy i z nimi mam problem bo nawet jak je policze, nie wiem jak je
interpretować:
lim x −>
∞ =1
lim −> −
∞ = 1
5. wiem, że może istnieć asymptota ukośna
wyszło mi a=0 b=1 czyli y=1
D=R\{0}
f'(0)=0
f'(−4)=0
funkcja rośnie (−
∞, −4) u (0,
∞)
funkcja maleje (−4,0)
Co teraz?
28 kwi 16:06
PW: Jak to nie rozumiesz dlaczego? Na przykładzie pierwszej funkcji:
− Liczba 0 nie należy do dziedziny, a więc nie będzie na wykresie punktu (0, f(0)). Stawiamy
przerywaną kreskę x=0, żeby nie popełnić takiego błędu.
− Granica funkcji w +∞ i w −∞ jest równa 1. Stawimy przerywaną krreskę y=1 − do niej będzie się
"przytulał" wykres dla "dużych x".
− Liczymy dla jakich x jest f(x)=0 − żeby wykres narysować w miarę dokładnie, chociaż tam,
gdzie przecina oś OY.
I tak dalej. Pochodna funkcji służy do znalezienia jej ekstremów (są na to odpowiednie
twierdzenia).
28 kwi 16:09
zdesperowana: Dzięki za odpowiedź. Problem w tym, że jak to próbuje narysować to wychodzi coś kompletnie
innego niż w kalkulatorze graficznym
28 kwi 16:16
PW: A zrobiłaś taką tabelkę na podsumowanie wyliczeń? Bardo ułatwia prawidłowe rysowanie.
Ważna uwaga:
Nie można pisać, że funkcja rośnie na (−
∞, −4) u (0,
∞). Ona rośnie na każdym z tych
przedziałów z osobna, a na sumie przedziałów? − Nie ma takiego twierdzenia, i są przykłady "na
nie", chociażby funkcja
− rośnie na (−
∞,0) i rośnie na (0,
∞), ale nie rośnie na R\{0}.
28 kwi 16:28
zdesperowana: Usiadłam do tego jeszcze raz. Rzeczywiście analizując, nie poszło mi tak źle, ale nie zgadza
się przedział od 0 do 2, funkcja powinna maleć, a wg moich obliczeń rośnie.
28 kwi 16:58