matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 18.9.2009
Zadania
Odp.
3
Magdalena:
Uzasadnij, że nie istnieje kąt ostry α taki, że:
5
sinα + cosα =
3
1
Potrzebuje pomocy ... :
:::rysunek::: może mi ktoś pomóc z fizyki ?
3
kika22c:
Napisz równanie ogólne i parametryczne płaszczyzny przechodzącej przez pkt P(−1, 2, −1) i równoległej do płaszczyzny π x − y + 2z − 12=0.
9
Olaa:
Mam problem z rozwiązaniem tych nierówności: 1)
√
x
2
+10x+25
≥3
1
Przemo:
Za 5 złotych musimy kupić 100 sztuk bydła. Cennik:
2
Marta:
Potrzebuję kogoś, kto to sprawdzi
12
nola:
PILNE ZADANIA − FUNKCJA
1. Funkcja f przyporządkowuje liczbie całkowitej z przedziału <−2; 5> jej kwadrat pomniejszony
7
Prosze o sprawdzenie ;P:
Proszę o sprawdzenie ... rozwiązałam lae nie wiem czy dobrze .. ; ( Oblicz wartość wyrażenia dla x= −
3
4
i y=
1
3
.
3
Martusia:
I mam jeszcze jedno zadanie
: Oblicz pole trapezu prostokątnego o wysokości 12 i kącie ostrym 30
0
, wiedząc że można w niego
1
Martusia:
Hej
Mam takie zadanko: oblicz wysokość trapezu równoramiennego o polu 20 i ramieniu długości 5, wiedząc że można w
1
Ona_18:
Do akwarium w kształcie prostopadłościanu o wymiarach podstawy 50cm i 40cm, częściowo wypełnionego wodą, dolano jeszcze 5 l wody. O ile podniesie się poziom wody w akwarium ?
0
Ona_18:
Z blachy w kształcie kwadratu wycięto prostokąt, którego boki są krótsze o 10cm i 15cm od boków kwadratu. Pole otrzymanego prostokąta wynosi 0,225m
2
. Oblicz pole kwadratu.
2
Ona_18:
Podstawy trapezu równoramiennego mają długość 10cm i 6cm, a jego obwód wynosi 36 cm. Oblicz odległość punktu przecięcia jego przekątnych od dłuższej podstawy.
1
wrrrrr:
Podać wartość logiczną zdania (czyli czy to zdanie jest prawdziwe czy nie:
11
at:
cześć, jestem w klasie maturalnej LO o profilu mat−inf. Chciałabym zdawać rozszerzona maturę z matematyki. Interesuje mnie tez przedmiot, jednak nie jestem wybitna:(... nie mam funduszy na
7
Aga:
Zakład stolarski otrzymał zmowienie na 720 taboretów. Aby zrealizować zamówienie na zcas,
2
postanowiono wykonywac dziennie jednakową liczbę taboretów. Po wykonaniu 66
% zamówienia
3
usprawniono produkcję tak, ze dzienna produkcja wzrosła o 4 taborety, zaś zamówienie
1
Justyna:
:::rysunek::: Na rysuknu przedstawiony jest wykres funkcji g.
13
zabka:
Z talii 52 kart losujemy jednocześnie 13 kart. Jakie jest prawdopodobieństwo, że wśród nich : a) będzie co najmniej jeden as,
2
Wojtek:
1.Rozwiąż równanie:
1
x
−
x
x−1
= − 1,5
6
on:
Dla jakich wartości parametru m równanie mx2 − (m+3)x + 4 =0 ma pierwiastek podwójny?
1
Ona_18:
Uprość wyrażenie moduł x+1 − moduł x−3 − moduł x , gdy x<−1
1
Ona_18:
W trójkącie prostokątnym dane są: długość promienia okręgu opisanego na trójkącie R=6,5cm oraz długość jednej z przyprostokątnych a=5cm. Oblicz wartość wyrażenia sin alfa − tg alfa
1
Ona_18:
Liczby x
1
i x
2
są pierwiastkami równania kwadratowego. x
2
−x−6=0 a liczby x
3
, x
4
są pierwiastkami równania x
2
+bx+c=0. Wyznacz b i c , wiedząc , że liczby (x
1
, x
2
, x
3
, x
4
) są
5
pik:
podstawe graniastoslupu jest rownoleglobok o obw 18 cm przekatne graniastoslupa maja dl.9,pierwiastek z 33 a krawedz podstawy bocznej ma dl.4 cm oblicz V
5
pik:
przekatna prostopadloscianu ma dlugosc d i tworzy z plaszczyzna scian bocznych katy o miarach β iα Oblicz pole powierzchni prostopadloscianu