Zlituje się ktoś nade mną i mi pomoże ?? proszę :)
Wojtek: 1.Rozwiąż równanie:
1x − xx−1 = − 1,5
2.Ze zbioru Z= {x∊N: x <6 i x≥ 1x losujemy kolejno bez zwracania dwie liczby i tworzymy z
nich liczbę dwucyfrową, której cyfrą dziesiątek jest pierwsza z wylosowanych liczb. Oblicz
prawdopodobieństwo, że otrzymana liczba jest podzielna przez trzy.
18 wrz 13:24
Monia: 1.
zał: X≠0 I X−1≠0, czyli x≠0 i x≠1, bo wtedy w mianowniku pojawia się 0, a przez zero nie
dzielimy
wspólnym mianownikiem jest x(x−1), zatem mamy:
| x−1 | | x2 | | 1,5x(x−1) | |
| − |
| + |
| =0 |
| x(x−1) | | x(x−1) | | x(x−1) | |
mnozymu obie strony rownania przez x(x−1) i mamy
x−1−x
2+1,5x(x−1)=0
x−1−x
2+1,5x
2−1,5x=0
porzadkujesz i masz rownanie kwadratowe
18 wrz 14:01
Wojtek: Dzięki
18 wrz 14:19