funkcja
nola: PILNE ZADANIA − FUNKCJA 
1. Funkcja f przyporządkowuje liczbie całkowitej z przedziału <−2; 5> jej kwadrat pomniejszony
o czterokrotność tej liczby. Zapisz funkcję za pomocą wzoru!
2. Podana jest funkcja g(x) = 3(2−x), xε(−7;1>. wyznacz, jeśli istnieje, najmniejszą i
największą
wartość funkcji.
3. Dana jest funkcja f określona w zbiorze <−5; 7>. Wiedząc, że: f(−3)=2, f(1)= −4, w
przedziałach <−5; −3> oraz <1; 7> funkcja jest rosnąca, a w przedziale <−3; 1> jest malejąca,
podaj ile
miejsc zerowych ma funkcja.
** Dla jakich argumentów wartości funkcji są dodatnie, a dla jakich ujemne?
4. Dana jest funkcja określona wzorem f(x) = |x−3|. Ustal zbiór wartości funkcji oraz podaj
argumenty, dla których funkcja przyjmuje wartość 0.
| | x + 4 | |
5. Dana jest funkcja f(x)= |
| . Wówczas:
|
| | x2 − 16 | |
A. dziedziną funkcji jest zbiór (−∞; 4) u (4; +∞)
B. miejscem zerowym funkcji jest liczba −4
C. funkcja nie ma miejsca zerowego
D. punkt (0, −4) należy do wykresu funkcji.
18 wrz 18:02
Eta:
pomagam
18 wrz 22:40
Eta:
zad1/ f(x) = x2 − 4x dla x €< −2, −5>
zad2/
g(x) = 3( 2 −x) dla x €( −7, 1>
g(1) = 3( 2 −1) = 3
g( 0) = 3( 2 −0) = 3*2 = 2
g( − 5) = 3( 2 +5) = 3*7= 21
więc widać ,że funkcja w tym przedziale jest rosnąca
ponieważ x = −7 nie należy do tego przedziału więc nie posiada maximum w tym
przedziale
zatem minimum osiąga dla x = 5
wartość tego minimum jest g(5) = 3
zad3)
Napisz porządnie ten drugi przedział :0
powinno być: ( −3, 1[C[)
bo inaczej to nie będzie funkcja .
czekam na poprawienie tego zapisu , to wtedy dalej Ci pomogę
18 wrz 22:49
Eta: chochlik namieszał

powinno być:
(−3, 1
)
18 wrz 22:51
AROB:

1) f(x) = x
2 − 4x ⋀ x∊C ⋀ x∊ <−2,5>
2) g(x) = −3x + 6 , x∊ (−7,1>
Wykresem funkcji jest prosta, funkcja jest malejąca (a<0), więc wartość największa nie
istnieje, gdyż przedział jest lewostronnie otwarty. A wartość najmniejsza istnieje na prawym
końcu przedziału i wynosi:
g(1) = −3 +6 = 3, czyli y
min = 3.
3) Na podstawie treści można naszkicować wykres: (załączony wyżej)
Czerwone punkty − to miejsca zerowe, czyli są 3 miejsca zerowe.
4) f(x) = /x−3/
Wykres tej funkcji powstaje przez przesunięcie wykresu f(x) = /x/ o 3 jednostki w prawo.
Wykonaj ten wykres, z którego zbiór wartości = <0,
∞).
Wartość zero przyjmuje dla x=3
f(3) = 0
5) Poprawna odp. to B.
18 wrz 22:53
Eta:
AROB
sorry , ale poprawna odp: to C)
18 wrz 23:15
Eta:
bo D= R \ {−4, 4} .....
18 wrz 23:17
AROB: Dzięki Eta , zgadza się.
18 wrz 23:24
Eta:
18 wrz 23:34
nola: Do zadania 3.
W poleceniu w książce mam takie przedziały, jakie zapisałam na forum ...
Czyli w predziale <−5; −3> oraz <1; 7> funkcja jest rosnąca, a w przedziale <−3; 1> jest
malejąca.
19 wrz 10:29
nola: Do zadania 1.
Muszę jeszcze sporządzić wykres do tego zadania, czy ktoś mógłby mi z nim pomóc
19 wrz 10:34
AROB:

Do zad. 1.
Wykresu nie wykonam tutaj, gdyż wielkość współrzędnych nie pozwala na dokładne jego wykonanie.
Podam Ci tabelę obliczonych współrzędnych punktów, które umieść na układzie współrzędnych.
(będą to tylko kropki, nie można ich połączyć, gdyż x∊C).
20 wrz 01:35
nola: Do zadania 4

Sporządź tabelę dla kilku wybranych argumentów, a następnie naszkicuj wykres funkcji.
Proszę o pomoc.
20 wrz 09:56
nieznana: pilnie potrzebuję pomocy w zadaniu!
| | x2+3x+5 | |
wyznacz argument, dla którego funkcje f(x)= x−1 oraz g(x)= |
| , gdzie x≠−1, |
| | x+1 | |
przyjmują tę samą wartość.
będę bardzo wdzięczna za szybką odpowiedź.
13 paź 13:46
~r.:
f(x)=g(x) dla x≠1
| | x2+3x+5 | |
(x−1)(x+1)= |
| (x+1) |
| | x+1 | |
x
2−1=x
2+3x+5
−1=3x+5
3x=−6
x=−2
13 paź 20:22
Miki: Dana jest funkcja y= −3x2− x+4. wyznacz wartość największą i najmniejszą tej funkcji w
przedziale <−1,3>
30 lis 10:49
Miki: Dana jest funkcja y= −3(x+1)
2+5
a)podaj jej zbiór wartości
b)maksymalny przedział, w którym funkcja jest rosnąca
c) równanie osi symetrii tej funkcji
POMÓŻCIE PROSZĘ

30 lis 10:52
Radek:
a) ZW=(−∞,5>
b) (−∞,−1>
c) x=−1
30 lis 10:59
marzena: Funkcja f(x)=(−2m+6)x+3 jest malejąca w przedziale. Wówczas:A.m∊(−∞,3) B.m∊(3,∞) C.m∊(−∞,−3)
D.m∊(−3,∞)
10 paź 13:47
J:
...czemu nie założyłaś nowego tematu ?
Warunek: −2m + 6 < 0 ⇔ m > 3 , czyli odp: B
10 paź 13:50
marzena: wykresem funkcji określonej wzorem y=4x+2 jest prosta prostopadła do wykresu funkcji A.y=−4x+1
B.y=4x+1 C.y=−1/4x+1 D.y=1/4x+1
10 paź 13:57
marzena: Rozwiąż układ równań ∑2x−y=1 Podaj intrepretacjegeometryczną tego układu
x+2y=8
10 paź 14:01