:)
zabka: Z talii 52 kart losujemy jednocześnie 13 kart. Jakie jest prawdopodobieństwo, że wśród nich :
a) będzie co najmniej jeden as,
b) będą trzy damy i dwie dziesiątki,
c) będą co najwyżej dwie damy?
Spośród dwóch przeciwległych wierzchołków kwadratu o boku długości 2 i środków jego boków
wylosowano trzy różne punkty. Oblicz prawdopodobieństwo, że są one wierzchołkami trójkąta,
którego obwód jest mniejszy od 4.
18 wrz 14:24
Eta:
A −− co najmniej jeden as
A
' −−− brak asa
| | | |
to P(A})= 1 − P(A') = 1 − |
|
|
| | | |
B −−− trzy damy i dwie dziesiatki
C −−− co najwyżej dwie damy ( czyli bez dam lub jedna dama lub dwie damy)
18 wrz 23:33
Eta:

Wszystkich trójkątów jest :
więc moc Ω= 10
A −−− trójkąty o obwodzie < 4
mocA = 2 ( te różowe)
bo Ob= 1 +1 +
√2 = 2 +
√2 <4
pozostałe maja obwody większe od 4
zatem: P(A) =
210 =
15
PS: mam nadzieję ,że dobrze zrozumiałam treść zadania.
AROB ..... zerknij swoim okiem
18 wrz 23:54
Eta:
AROB 
ja czekam.................................................
19 wrz 00:10
AROB: Eta, ja bym rozumiała, że z wierzchołków kwadratu wybrać trzeba przeciwległe, a nie
sąsiednie. Nie uważasz? (tak jest w treści). Wtedy rysunek wygląda nieco inaczej.
19 wrz 00:15
AROB: I co sądzisz, Eta ? Bo muszę na dziś kończyć.
19 wrz 00:22
Eta:
Przepraszam Cię
AROB , ale byłam zrobić herbatę
19 wrz 00:38
Eta:
Właśnie nie bardzo rozumiem tę treść,
Skoro jest tak jak Ty sugerujesz, to oczywiście ,ze rys. inny
więc będą cztery takie trójkąty
czyli P( A) = 410 = 25
Czy tak? ....
19 wrz 00:41
AROB: Eta, Moim zdaniem, punktów łącznie jest 6 (2 przeciwległe wierzchołki i 4 punkty leżące na
| | | |
środkach boków). Więc wszystkich trójkątów jest | = 20. Obwód mniejszy od 4 mają te |
| | |
dwa, które zaznaczyłaś. Wtedy byłoby:
Co sądzisz?
19 wrz 00:45
AROB: I co myślisz, bo idę już stąd. Nie mogę dłużej.
19 wrz 00:58
AROB: 
?
19 wrz 01:02
Eta:

Dobrej nocy.
19 wrz 01:21
AROB: Dobranoc. A co z zadaniem? Zostawmy do jutra.
19 wrz 01:23
Eta:
Jest ok

zaznaczyłam 6 czerwonych punktów i nie wiem czemu policzyłam z 5 − ciu
19 wrz 01:26