Pole trapezu
Martusia: I mam jeszcze jedno zadanie

:
Oblicz pole trapezu prostokątnego o wysokości 12 i kącie ostrym 30
0, wiedząc że można w niego
wpisać okrąg.
18 wrz 16:30
Eta:
pomagam

...... rysuję , cierpliwości..
18 wrz 17:36
Eta:
Δ EBC jest połówką ΔFBC −−− równobocznego o boku "c"
więc c = 2*h => c = 24
warunek wpisania okręgu w trapez: ( sumy długośći boków przeciwległych muszą być równe
zatem:
a + b = h +c => a + c = 12 + 24 = 36
podstaw do wzoru na pole i po "ptokach"

odp: P = 216 [j
2]
18 wrz 17:49
Eta:
Poprawiam chochlika,( bo namieszał

oczywiście ,że ma być:
a + b = 36
18 wrz 17:51