Trapez równoramienny
Ona_18: Podstawy trapezu równoramiennego mają długość 10cm i 6cm, a jego obwód wynosi 36 cm. Oblicz
odległość punktu przecięcia jego przekątnych od dłuższej podstawy.
18 wrz 15:52
AROB: Pomagam
18 wrz 23:41
AROB:

Dane: a=10 cm h
1=?
b=6 cm
ob = 36 cm ob = a + b + 2c
10 + 6 + 2c = 36 ⇒ c= 6 cm
| | a−b | | 10 − 6 | |
x= |
| = |
| = 2[cm] |
| | 2 | | 2 | |
Obliczamy h z tw. Pitagorasa: h
2 + x
2 = c
2
h
2 + 4 = 100 ⇒ h
2 = 96 ⇒ h =
√96 =
=4
√6
ΔABS ∼ ΔDSC ( bo równe kąty wierzchołkowe i naprzemianległe). Stąd prawdziwa jest
proporcja:
6h
1 = 10(4
√6 − h
1)
6h
1 = 40
√6 − 10h
1
16h
1 = 40
√6 /:16
19 wrz 00:07