zadanie z treścią
Aga: Zakład stolarski otrzymał zmowienie na 720 taboretów. Aby zrealizować zamówienie na zcas,
| | 2 | |
postanowiono wykonywac dziennie jednakową liczbę taboretów. Po wykonaniu 66 |
| % zamówienia |
| | 3 | |
usprawniono produkcję tak, ze dzienna produkcja wzrosła o 4 taborety, zaś zamówienie
zrealizowano o 5 dni wcześniej. W ciągu ilu dni planowano wykonac zamówienie?
18 wrz 15:18
Aga: Wie ktoś jak to zrobić


?
18 wrz 17:58
Aga: Widzę, ze nikt mi tu nie pomoże....
18 wrz 18:32
AS: Do wykonania 720 taboretów
| | 2 | | 1 | | 200 | | 1 | |
Wykonano już 66 |
| * |
| *720 = |
| * |
| *720 = 480 taboretów |
| | 3 | | 100 | | 3 | | 100 | |
Pozostało do wykonania 720 − 480 = 240 taboretów
Dziennie wykonywano taboretów : x zał. x > 0
Ilość dni potrzebnej do wykonania: 240/x
Ilość dni po usprawnieniu produkcji: 240/(x+ 4)
Z warunków w zadaniu
48*x + 4*48 − 48*x = x*(x + 4)
x
2 + 4*x − 192 = 0
Po rozwiązaniu : x1 = −16 odpada x2 = 12
Planowano wykonanie pracy w 48/12 = 4 dni a wykonano faktycznie w 48/16 = 3 dni
18 wrz 19:30
Aga: ale " zaś zamówienie
zrealizowano o 5 dni wcześniej"
Czyli jak planowano w 4 a zrealizowano w 3 to trochę nie pasuje
18 wrz 19:39
AS: Planowano wykonanie w 4 dniach a jeśli zwiększono dzienną produkcję
to termin produkcji został skrócony − inaczej być nie może.
18 wrz 19:57
AS: Oczywiście chochlik
Planowano wykonanie pracy w 240/12 = 20 dni a wykonano faktycznie
w 240/16 = 15 dni.
Ach ten łobuz chochlik − przepraszam.
18 wrz 20:01
Aga:
18 wrz 20:12