Pomocy
Ona_18: Liczby x1 i x2 są pierwiastkami równania kwadratowego. x2−x−6=0 a liczby x3, x4 są
pierwiastkami równania x2+bx+c=0. Wyznacz b i c , wiedząc , że liczby (x1, x2, x3, x4) są
kolejnymi wyrazami ciągu arytmetycznego. Rozpatrz dwa przypadki.
18 wrz 09:26
AS: Równanie kwadratowe x2 − x −6 = 0 ma pierwiastki x1 = −2 , x2 = 3.
Wylicz sama przy pomocy delty.
Liczby x1,x2,x3,x3 tworzą ciąg arytmetyczny (z warunków w zadaniu)
a1 = −2 , r = x2 − x1 = 3 − (−2) = 5
x3 = a + 2*r = −2 + 2*5 = 8
x4 = a + 3*r = −2 + 3*5 = 13
x3 i x4 są pierwiastkami równania x2 + b*x + c = 0 , muszą więc je spełniać.
82 + 8*b + c = 0
132 + 13*b + c = 0
−−−−−−−−−−−−−−−
64 + 8*b + c = 0
169 + 13*b + c = 0 stronami odejmuję
−−−−−−−−−−−−−−−−
169 + 13*b + c − 64 − 8*b − c = 0
5*b + 105 = 0 ⇒ b = −21
64 + 8*(−21) + c = 0 ⇒ c = 168 − 64 = 104
Odp.szukane równanie ma postać x2 − 21*x + 104 = 0
18 wrz 10:16