Równania i nierówności
Olaa: Mam problem z rozwiązaniem tych nierówności:
1) √x2+10x+25≥3
2) √3x2−√3x+1<7
3) |x−2|=−8
4) |x−6|≤4
Bardzo prosze o pomoc ; )
18 wrz 19:38
Eta:
1) x
2 +10x +25 = ( x +5)
2
więc
√(x+5)2 = I x +5I
zatem: zostaje rozwiązać: I x +5I ≥3
zajrzyj tu
1653
bo nie mam czasu ( obowiązki domowe)
Powodzenia:
18 wrz 20:17
Eta:
2/ napisz wyraźniej bo nie za bardzo jest czytelny ten zapis
18 wrz 20:18
Olaa: 3x2−√3x+1 i to wszystko jest pod pierwiastkiem
18 wrz 20:21
AROB: 3) równanie sprzeczne − brak rozwiązania.
4) /x−6/ ≤ 4 ⇔ −4 ≤ x−6 ≤ 4
2 ≤ x ≤ 10, czyli x∊ <2,10>
18 wrz 21:52
Matt1991: √x2+10x+25 ≥3 /*1
2
x
2+10x+25≥9
x
2+10x+16≥0
Δ=100+4*1*16=162
√Δ=
√162
162|2
81|3
27|3
9|3
3|3
1|1
√Δ=9
√2
Resztę czyli układ współrzędnych musisz zrobić sam/sama

mam nadzieje że dobrze rozwiązane i
w miare prostym sposobem
18 wrz 22:04
Eta:
Matt , ale namodziłeś ( to bzdury)

!
Poprawiam:
a) Ix +5I ≥3 <=> x+5≥3 lub x +5 ≤ −3
zatem: x ≥−2 lub x ≤ −8
to odp: x€(−∞, −8 > U < −2,∞)
2/ sposób:
PS:
Matt jeżeli już tak liczysz to sprawdź Δ−ę
Δ= 100 −4*16 = 36
√Δ = 6
zatem: ramiona paraboli do góry
więc odp: x€( −∞, −8> U < −2,∞)
wyniki się zgadzają
18 wrz 22:36
AROB: Witaj
Eta 
. Czekałam na Ciebie!
18 wrz 22:57
Eta:
Witaj
AROB 
Bardzo mi miło ,że jest jeszcze
Ktoś ...kto na mnie "czeka"

Pozdrawiam gorąco
18 wrz 23:06
AROB: Miło mi
Eta z tego powodu.
18 wrz 23:15