matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
trygonometria
Magdalena:
Uzasadnij, że nie istnieje kąt ostry α taki, że:
5
sinα + cosα =
3
18 wrz 23:06
Eta:
Witam. podnosząc obustronnie do kwadratu:
25
sin
2
α+ 2sinαcosα + cos
2
α=
9
25
1 + 2sinαcosα=
9
sin2α=
25
9
−1 sin2α=
16
9
sprzeczność bo −1≤ sin2α ≤1 taki kąt nie istnieje
18 wrz 23:13
Magdalena:
Dziękuję
18 wrz 23:31
Eta:
18 wrz 23:33