Oblicz wyrażenie
Ona_18: W trójkącie prostokątnym dane są: długość promienia okręgu opisanego na trójkącie R=6,5cm oraz
długość jednej z przyprostokątnych a=5cm. Oblicz wartość wyrażenia sin alfa − tg alfa
podzielić przez ctg beta − cos beta, wiedząc, że alfa i beta są kątami ostrymi trójkąta
prostokątnego.
18 wrz 09:30
Eta:
jeżeli wszystko dobrze napisałaś w tym zad.
to:
sin α= cosβ , tgα= ctgβ
więc:
| sinα − tgα | | sinα−tgα | | (sinα − tgα) | |
| = |
| = |
| = −1
|
| ctgβ − cosβ | | tgα−sinα | | −( sinα − tgα) | |
bo skracamy ( sinα− tgα)
19 wrz 00:08