równanie ogólne i parametryczne
kika22c: Napisz równanie ogólne i parametryczne płaszczyzny przechodzącej przez pkt P(−1, 2, −1) i
równoległej do płaszczyzny π x − y + 2z − 12=0.
Nie mam pojęcia jak to ruszyć

pomożecie
18 wrz 21:38
kika22c: Znajdz równanie płaszczyzny przechodzącej przez pkt A (3, 2, −1) równoległej do płaszczyzny
π 2x − y −z + 2=0
π x + y + z +3 = 0
n1xn2= I i j k I
I 2 −1 −1I = −i −j + 2k +k −2j +i = −3j +3k
I 1 1 1I
−3y + 3z + D=0
−6 −3 = D
D = −9
−3y + 3z − 9 =0
Dobrze
18 wrz 21:55
AS: P(−1,2,−1) , x − y + 2*z − 12 = 0
Płaszczyzna równoległa: x − y + 2*z + c = 0
Wsp.punktu P mają leżeć na pł. czyli muszą spełniać to równanie
−1 − 2 + 2*(−1) + c = 0 ⇒ c = 5
Odp. Równanie płaszczyzny równoległej przechpdzącej przez punkt P
ma postać x − y + 2*z + 5 = 0
W zadaniu 2 treść niezrozumiała − są podane dwie płaszczyzny
19 wrz 10:13
AS: Równanie parametryczne pł. x − y + 2*z + 5 = 0
Obieram trzy dowolne (ale różne) punkty płaszczyzny
A(2,1,−3) , B(0,5,0) , C(−2,3,0)
Tworzę wektory
AB = [0 − 2,5 − 1,0 −(−3)] = [−2.4.3]
AC = [−2 − 2,3 − 1 , 0 − (−3)] = [−4,2,3]
Równanie parametryczne płaszczyzny
[x,y,z] = [2,1,−3] + s*(−2,4,3] + t*[−4,2,3]
[x,y,z] = [2 − 2*s − 4*t,1 + 4*s + 2*t,−3 + 3*s + 3*t]
x = 2 − 2*s − 4*t , y = 1 + 4*s + 2*t , z = −3 + 3*s + 3*t
Łatwo sprawdzić,że podstawiając znalezione x,y,z do równania pł.
spełniają je a więc na niej leżą.
19 wrz 10:38