prośba, matura rozszerzona
at: cześć, jestem w klasie maturalnej LO o profilu mat−inf. Chciałabym zdawać rozszerzona maturę z
matematyki. Interesuje mnie tez przedmiot, jednak nie jestem wybitna:(... nie mam funduszy na
to, żeby brać korepetycje, dlatego zwracam się z prośbą o pomoc. Czy znajdzie się ktoś, kto od
czasu do czasu, nie mówię, że codziennie będzie chciał zajrzeć do tego wątku i albo wsadzić
jakieś zadanie typowe dla matury rozszerzonej albo mi je sprawdzić? Często bywam tu i pomagam
innym, ale nie wiem na jakim poziomie są dane zadania. Ze swojej strony obiecuję codziennie i
wytrwale pracować, bo bardzo mi zależy...
18 wrz 15:37
AS: Masz jakieś wątpliwości? A to nieładnie.
18 wrz 15:41
at: cieszę się, że już znalazł się ktoś, kto zechciał odpowiedzieć. Będę tu wchodzić mniej więcej
co godzinkę, bo idę robić zadania z jakichś arkuszy matematycznych. Jednak już teraz wrzucę
zadanie, którego nie umiem zrobić i liczę na wskazówki.
R−9. zad4. Na prostej l: x+y−6=0 wyznacz taki punkt C, aby długość łamanej ACB, gdzie A(1,3),
b(2,2) była najmniejsza. Uzasadnij rozumowanie.
Myślałam początkowo, że długość łamanej będzie najmniejsza, jeśli stworzymy parabole, która
będzie miała wierzchołek o współrzędnych C, bo było coś takiego przy funkcji kwadratowej, ale
nie umiem tego rozumowania logicznie uzasadnić... potem mi przyszło do głowy, że tu musi być
pewne ustawienie kąta, tak, żeby ta długość była najmniejsza, tylko nie wiem jak się za to
zabrać. Dodam, że odp brzmi: c(2,5 ; 3,5)
18 wrz 15:55
kaz: myślę że długość łamanej będzie najkrótsza wtedy,gdy punkt na prostej będzie leżał na środku
odcinka,który wyznaczą proste prostopadłe do danej prostej przechodzące przez punkty A i B
18 wrz 16:27
Miś:
Dobrze myślisz at, a kaz się myli. Podpowiedź jest z fizyki. Światło zawsze wybiera najkrótszą
drogę.
Dlatego kąt padania jest równy kątowi odbicia: α=β. Punkt C jest punktem przecięcia prostej l i
prostej
18 wrz 23:42
Eta:

Spróbuję Ci pomóc w tym zadaniu

Zacznijmy od umieszczenia punktów i prostej w układzie współrzędnych
to nam uprości rozwiazanie zadania

zatem z rysunku widać ,że odległości "d" są równe:
sprawdźmy czy tak jest:
l: x +y −6=0 A( 1,3)
| | I 1*1 +3*1 −6I | | 2 | |
więc d = |
| = |
| = √2
|
| | √2 | | √2 | |
dla punktu B( 2,2)
| | I1*2 +2*3 − 6I | | 2 | |
d = |
| = |
| = √2
|
| | √2 | | √2 | |
czyli tak jest ,,, odległości punktów A i B od prostej "l" są równe
więc łamana ACB ma minimalną długość , jeżeli
punkt C należy do symetralnej AB zawierającej jednocześnie punkt C
( tak jak podpowiedział [PMiś]] .. "kąt padania = katowi odbicia"
wystarczy więc napisać równanie symetralnej AB
wyznaczamy współrzedne punktu S( x
S, y
S)
| | xA +xB | | yA +yB | |
xS = |
| .... i yS= |
|
|
| | 2 | | 2 | |
współczynnik kierunkowy symAB jest a = 1
bo współczynnik kierunkowy prostej l : a= −1
otrzymasz S( (
32,
52)
sym.AB: y − y
S = 1( x − x
S)
wyznacz równanie tej symetralnej
i rozwiązując układ równań a prostą "l" otrzymasz współrzedne punktu C
Odp: rzeczywiście taka jak podałaś: C(
52,
72)
by łamana ACB miała najmniejszą długość
Pozdrawiam , życzę powodzenia
19 wrz 01:19
AS: Mam wątpliwości czy droga jaką przyjąłem jest poprawna.
Zamiast rozpatrywać drogę s = AC + BC przyjmuję s = AC2 + BC2
A(1,3) , B(2,2) , C (x,6−x)
AC2 = (x − 1)2 + (6 − x −3)2 = x2 − 2*x + 1 + 9 − 6*x + x2 = 2*x2 − 8*x + 10
BC2 = (x − 2)2 + (6 − x − 2)2 = x2 − 4*x + 4 + 16 − 8*x + x2 = 2*x2 − 12*x + 20
s = AC2 + BC2 = 4*x2 − 20*x + 30
sw = −b/(2*a) = 20/8 = 5/2
yw = 6 − xw = 6 − 5/2 = 7/2
Odp. C(5/2,7/2)
19 wrz 09:06
AS: Można też przyjąć taką wersję
Suma s = AC + BC będzie najmniejsza gdy AC = BC
Wtedy
AC =
√(x − 1)2 + (3 − x)2
BC =
√(x − 2)2 + (4 − x)2
Wykorzystując poprzednie obliczenia mamy
2*x
2 − 8*x + 10 = 2*x
2 − 12*x = 20
4*x = 10
19 wrz 11:46
at: R−7 zad4. W trójkącie równoramiennym ABC (IACI=IBCI=a) poprowadzono wysokości CK i AM. Wiedząc
że IABI
2=ICKI*IAMI wyznacz cosinus kąta przy podstawie trójkąta.
Moje rozwiązanie:
z tw. Pit:
0,25IABI
2+ICKI
2=a
2
a=
√ 0,25IABI2+ICKI2
{ ICMI
2+ IAMI
2=a
2
{ IBMI
2+ IAMI
2=IABI
2
+_________________
a
2 + 2IAMI
2=a
2+IABI
2 (bo CM+AM=a)
IAMI=1/
√2 IABI
z danych:
IABI
2=ICKI*IAMI
IABI
2=ICKI*1/
√2 IABI
ICKI=
√2IABI
ICKI
2=2IABI
2
| | 0,5IABI | |
cosα= |
| =1 3 |
| | √ 0,25IABI2+2IABI2 | |
a odpowiedź ma być: nie
1 3 tylko
√2−1
kto mi wytłumaczy gdzie robię błąd

?
19 wrz 18:36
AS:

Dane
AB
2 = CK*AM
Szukane
cos(α)
Rozwiązanie
| | 1 | |
CK = |
| *AB*tg(α) AM = AB*sin(α) wstawiam do związku podanego |
| | 2 | |
| | 1 | |
AB2 = |
| *AB*tg(α)*AB*sin(α) | :AB2 |
| | 2 | |
| | sin(α) | |
2 = tg(α)*sin(α) ⇒ 2 = |
| *sin(α) |
| | cos(α) | |
2*cos(α) = sin
2(α)
2*cos(α) = 1 − cos
2(α)
cos
(α) + 2*cos(α) − 1 = 0 po wyliczeniu deltą
I cos(α) = −1 −
√2 II cos(α) = −1 +
√2
19 wrz 18:52
AS: CM2 + BM2 nie równa się a2
19 wrz 19:00
at: dziękuję za rozwiązanie. Swoja drogą zrobiłam głupkowaty błąd i nie mogłam go znaleźć.
19 wrz 21:57