matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 16.9.2018
Zadania
Odp.
3
Mat:
Oblicz granicę lim x→0
3
Mat:
Oblicz granicę lim x→oo
2
Gulpin97:
P(A)=0,6 P(B')=0,4
5
Niemampomyslunanick:
Witam Przygotowuję się do matury i mam pytanie. Czy jest duża różnica pomiędzy kiełbasą 2010 a 2018?
14
1313:
Dane są dwa wierzchołki równoległoboku ABCD i punkt przecięcia się przekątnych P. Oblicz współrzędne pozostałych dwoch wierzchołków. Muszę zrobić to dwoma sposobami w pierwszym ten
9
Beneq:
Oblicz nwd liczb12345678
9
i10
2
016. Proszę o pomoc bo kompletnie nie wiem jak się zabrać do
2
Karol:
zapisz liczbę w postaci a+b
√
c
gdzie a,b,c∊C
2
Arhon:
Mam P(AuB)=0,75 i P(AnB)=0,5 P(A−B)=P(B−A) i trzeba obliczyćP(A) iP(A−B)
9
Gulpin97:
Pomocy, jak to zrobić?
4
jacek:
proszę pomocy mam to uprościć
3
AAgnieszka:
Rozwinięciemn powierzchni bocznej stożka jest wycinkiem kołowym o kącie środkowym 300 stopni i promieniu 6 cm. Oblicz objętość.
4
olek:
Bryła przedstawiona na poniższym rysunku jest zbudowana z dwóch sześcianów o krawędzi 3 cm. Oblicz objętość i pole powierzchni tej bryły. Zapisz obliczenia
3
miłośnikWody:
Wykaż, że jeżeli (a
2
+ a = b
2
+ b) ∧ (a ≠ b), to a + b = −1
3
Blagam o pomoc:
Na przerwie, w czasie której zbito doniczkę z kwiatkiem, zostało w klasie trzech chłopców: Jurek, Leszek i Wojtek. Na pytanie, kto zbił doniczkę chłopcy udzielili następujących
1
bb:
oblicz ekstremum lokalne f(x,y)=y*ln(y+x
2
)
12
olka:
Korzystając z rozwinięcia arctg=... rozwiń w szereg Maclaurina funkcję f(x)=arctan (3x). Podaj przedział zbieżności powyższego szeregu.
1
ktoś:
Dla jakich wartości parametru p ciąg o wyrazie ogólnym an=
√
4n
2
+3n+5
−(pn+1) :
1
transit:
Wiadomo, że w (p ⇒ [¬q ∨ r]) = 0
3
pike:
Witam, moglby mi ktos nakreslic jak to sie robilo z funkcjami trygonometrycznymi? Mam tutaj na mysli takie dzialania jak np. zmiana na cofunkcje gdy wystepowalo 90 stopni itd.
2
AAgnieszka:
Objętość walca jest równa V, a pole powierzchni bocznej P. Wyznacz tg kąta nachylenia przekątnej przekroju do płaszczyzny podstawy.
4
AAgnieszka:
Przekątna graniastosłupa prawidłowego czworokątnego ma długość 6 cm i tworzy z płaszczyzną podstawy kąt alfa o mierze 60 stopni.
13
Jerzy:
1
Leon:
X−3/ x+2= −x +1
3
Wilku :
przeprowadź dyskusje ilości rozwiązań równania ze względu na parametr ( parametry). W równaniu niewiadomą jest x
2
wiktor:
Na rysunku przedstawiono trapez równoramienny o podstawach długości 11 cm i 5 cm oraz wysokości równej 4 cm. Prosta a, która jest równoległa do boku AD, dzieli ten trapez
1
fizyka:
Treść: Elektron porusza się z prędkością początkową v prostopadłą do linii sił jednorodnego pola elektrycznego. Z jaką prędkością początkową musiałby poruszać się proton żeby po
2
olaa:
oblicz wartość wyrażenia jesli sinα + cosα =1,4 i α jest kątem ostrym
2
Jerzy:
Zrób sobie szkic.Masz pierścień o promieniach 1 i 3 oraz część płaszczyzny pos wykresem y = −
3
Barto:
π
tg(3x+
)=−1
2
√
3
+2sinx=0
5
florek:
znajdź wszystkie pary liczb całkowitych (x,y) spełniający warunek (x−2y−1)(x+2y+1)=3
1
olek:
Z drewnianego sześcianu, którego krawędź ma długość 9cm, wycięto w sposób pokazany na rysunku prostopadłościan o wymiarach 2 cm × 2cm× 9 cm. Oblicz, o ile pole powierzchni otrzymanej bryły
1
Sebastian Porowski:
Witam Przesyłam kolejne zadanko do sprawdzenia
7
Sebastian Porowski:
Dzień dobry Przesyłam kolejne zadanie do sprawdzenia oto jego treść :
3
Sebastian Porowski:
Proszę o sprawdzenie kolejnego zadania z góry dziękuje za wszelką pomoc oraz uwagi treść : Oblicz odległość punktu A od prostej k jeżeli
3
Sebastian Porowski:
Proszę o sprawdzenie mojego rozwiązania zadania o treści: Dane są punkty P(6,−2) i q (0,4)