Udowodnij
Gulpin97: Pomocy, jak to zrobić?
A) Niech P(A)=0,35; P(B)=0,4; P(AuB)=0,45. Obliczyć: P(AnB),P(A'nB), P(A'nB').
Teza:
Założenie:
Dowód
16 wrz 20:33
Gosia11wip: P(A∪B)=P(A)+P(B)−P(A∩B)
16 wrz 20:36
Adamm:
zauważ że
P(A∪B) = P(A)+P(B)−P(A∩B)
16 wrz 20:36
Eta:
1/ P(AUB)=P(A)+P(B)−P(AnB)
P(AnB)= ...................
2/ P(A,nB)=P(A)−P(AnB)=..........
3/P(A'nB')= (P(AUB))' = 1−P(AUB)=........
dokończ
16 wrz 20:38
Eta:
W 2/ poprawka:
P(A'n B)= P(B)−P(AnB)
16 wrz 20:40
Gulpin97: ale przekształcając ten wzór w 1 podpunkcie to P(AnB) wyjdzie ujemne
16 wrz 21:03
Gulpin97: @Adammn@Eta
16 wrz 21:04
Eta:
Jakie ujemne? ... nie umiesz liczyć?

1/ 0,45=0,35+0,4 − P(AnB)
P(AnB)= 0,75−0,45 = 0,3
16 wrz 21:09
Gulpin97: Faktycznie, tam minus był na końcu, mój błąd
16 wrz 21:11
Gulpin97: Jeszcze mam jeden problemik @Eta
P(A)=0,6
P(B')=0,4
P(A'uB)=0,8
Obliczyć: P(A'nB)
16 wrz 21:27