matematykaszkolna.pl
Udowodnij Gulpin97: Pomocy, jak to zrobić? A) Niech P(A)=0,35; P(B)=0,4; P(AuB)=0,45. Obliczyć: P(AnB),P(A'nB), P(A'nB'). Teza: Założenie: Dowód
16 wrz 20:33
Gosia11wip: P(A∪B)=P(A)+P(B)−P(A∩B)
16 wrz 20:36
Adamm: zauważ że P(A∪B) = P(A)+P(B)−P(A∩B)
16 wrz 20:36
Eta: 1/ P(AUB)=P(A)+P(B)−P(AnB) P(AnB)= ................... 2/ P(A,nB)=P(A)−P(AnB)=.......... 3/P(A'nB')= (P(AUB))' = 1−P(AUB)=........ dokończ
16 wrz 20:38
Eta: W 2/ poprawka: P(A'n B)= P(B)−P(AnB)
16 wrz 20:40
Gulpin97: ale przekształcając ten wzór w 1 podpunkcie to P(AnB) wyjdzie ujemne
16 wrz 21:03
Gulpin97: @Adammn@Eta
16 wrz 21:04
Eta: Jakie ujemne? ... nie umiesz liczyć? emotka 1/ 0,45=0,35+0,4 − P(AnB) P(AnB)= 0,75−0,45 = 0,3
16 wrz 21:09
Gulpin97: Faktycznie, tam minus był na końcu, mój błąd
16 wrz 21:11
Gulpin97: Jeszcze mam jeden problemik @Eta P(A)=0,6 P(B')=0,4 P(A'uB)=0,8 Obliczyć: P(A'nB)
16 wrz 21:27