Równoległobok
1313: Dane są dwa wierzchołki równoległoboku ABCD i punkt przecięcia się przekątnych P. Oblicz
współrzędne pozostałych dwoch wierzchołków. Muszę zrobić to dwoma sposobami w pierwszym ten
punkt P to środek AC ale nie mam pomysłu na drugi sposób jak to zrobić
16 wrz 21:21
Eta:
Napisz całą treść zadania ( bez własnych improwizacji !
16 wrz 21:26
Mila:
Może napisz całą treść zadania.
16 wrz 21:26
1313: A (−3,5)
B (−2,−1)
P (3,1)
Trzeba obliczyć C i D
16 wrz 21:31
PW: Nawet przyjmując założenie, że P jest środkiem AC, nie wyliczysz D − narysuj to (byle jak, bez
układu współrzędnych).
16 wrz 21:48
PW: Aj, to jest równoległobok, nie spojrzałem uważnie i myślałem o dowolnym czworokącie.
16 wrz 21:50
1313: Tylko czy można innym sposobem jeszcze
16 wrz 21:51
PW: Przekątne równoległoboku połowią się, więc obliczenie C jak i D polega na tym samym. O co idzie
z tym "innym sposobem"?
16 wrz 21:56
Mila:

P − punkt przecięcia przekątnych
Przekątne dzielą się na połowy.
AP
→=[6,−4]
P=(3,1)→[6,−4]⇒C=(3+6,1−4)=(9,−3)
BP
→=[5,2]
P=(3,1)→[5,2]⇒D=(7,3)
16 wrz 22:00
1313: Czyli nie ma innej możliwości obliczenia tych współrzędnych?
16 wrz 22:02
Eta:
D( 8,3)
16 wrz 22:10
Mila:
A (−3,5) ,B (−2,−1), P (3,1)
II sposób
1) P=(3,1) jest środkiem AC,
C=(x
c,y
c)
x
c=9 i y
c=−3
C=(9,−3)
2)
P=(3,1) jest środkiem BD
x
d=8
y
d=3
D=(8,3)
==============
Powyżej (22;00) błąd w rachunkach ( była literówka), a źle zobaczyłam na rysunku.
16 wrz 22:12
Mila:
Dziękuję Eto, wyszło w drugim sposobie.
16 wrz 22:13
Eta:
| | xA+xC | | yA+yC | |
xP= |
| i yP= |
| |
| | 2 | | 2 | |
x
C=2x
P−x
A i y
C=2y
P−y
A
x
C=6+3 =9 i y
C=2−5= −3
C(9,−3)
analogicznie dla D
16 wrz 22:14
1313: Dziekuje pięknie
16 wrz 23:47