Wyznacz współrzędne środka i promień okręgu o równaniu
Sebastian Porowski: Dzień dobry
Przesyłam kolejne zadanie do sprawdzenia oto jego treść :
Wyznacz współrzędne środka i promień okręgu o równaniu
Proszę o sprawdzenie mojego rozwiązania oraz korekty jeśli występują w nim błędy
Rozwiązanie :
https://zapodaj.net/d9b4d8cbc28c2.jpg.html
16 wrz 07:44
ja: | | 3 | |
Błąd. Powinno być P=(− |
| , 10). Druga współrzędna jest dodatnia, ponieważ masz (y−10)2, a |
| | 4 | |
postać ogólna równania ma postać (x−a)
2+(x−b)
2=r
2. Zatem jeśli w równaniu okręgu będzie
plus to znaczy że nastąpiła zmiana znaku, czyli liczba jest ujemna; jeśli w równaniu okręgu
masz minus, to znaczy, że współrzędna punktu jest dodatnia.
Doczepiłabym się też do promienia. Zawsze zostawiaj w najprostszej postaci:
√12=
√3*4=2
√3.
16 wrz 07:59
Sebastian Porowski: Oki dzięki wielkie za informacje już sobie to poprawiam i szukam podobnych zadań by to
przećwiczyć.
16 wrz 08:18
Stan:
Równanie (x − a)2 + (y − b)2 = r2 nie jest równaniem w postaci ogólnej, to postać
kanoniczna równania okręgu. Pomagier ja sam niech się douczy.
16 wrz 09:13
16 wrz 09:28
jc: Stan, czepiasz się, okreslenie "postać ogólna" oznaczało tu, że nie mamy konkretnych liczb,
tylko symbole.
16 wrz 09:34
Stan:
Czy y = ax + b, Ax + By + C = 0 to postacie ogólne prostej?
Czy y = ax2 + bx + c, y = a(x − p)2 + q, y = a(x − x1)(x − x2) to postacie ogólne
paraboli?
16 wrz 09:44
jc: Stan, "równanie prostej w postaci ogólenej" traktujemy jako jedno określenie,
podobnie z okręgiem. Określenie "postać ogólna" ma również zwykłe, potoczne
znaczenie jako przeciwstawienie okresleniu "przypadek szczególny".
y=e
3x, postać ogólna y=e
kx lub ogólniej y=e
kx.
Teraz ja się czepiam
16 wrz 10:03