Napisz równanie okręgu o środku S=(8,0) oraz promieniu 5
Sebastian Porowski: Witam
Przesyłam kolejne zadanko do sprawdzenia
Napisz równanie okręgu o środku S=(8,0) oraz promieniu 5
Wyszło mi coś takiego : (x−8)2+(y−0)2=25
Tutaj również proszę o sprawdzenie i wskazanie ewentualnych błędów
16 wrz 07:47
ja: Jest dobrze, tylko niepotrzebnie pisać (y−0)2. Zostaw w postaci y2. To zero nic nie zmienia,
tylko głupio wygląda. Pamiętaj o tym także "w drugą stronę" − jeśli będziesz mieć równanie
okręgu np. x2+y2=25, żeby umieć odczytać z tego środek okręgu − oczywiście jest to punkt
(0,0).
16 wrz 07:55