a
Karol: zapisz liczbę w postaci a+b√c gdzie a,b,c∊C
√9−4√2=...
jest jakiś sposób na rozpisanie tego? bo wiem że pod pierwiastkiem będzie (2√2−1)2 ale czy
jest jaiś sposób aby to obliczyć? to aby dojść do tego musiałem chwilę kombinować
16 wrz 20:59
Adamm:
√9−4√2 = a+b√c
podnieś do kwadratu obie strony
16 wrz 21:00
PW: Ależ Karolu, rozwiązanie już miałeś. Skoro widzisz, że
9−4p{2]=(2√2−1)2,
to
√9−4√2=√(2√2−1)2,
czyli
√9−4√2=2√2−1 lub √9−4√2=−(2√2−1),
pozostaje wybrać poprawną wersję.
16 wrz 21:09