Pzeprowaź dyskusję ilości rozwiązań równania
Wilku : przeprowadź dyskusje ilości rozwiązań równania ze względu na parametr ( parametry). W równaniu
niewiadomą jest x
a) (|m−3|−1)x=m+4
b) m2(x−1)=x−2
c) bx=cx+b
16 wrz 13:45
Wilku : ?
16 wrz 18:55
Kacper:
c) bx=cx+b
x(b−c)=b
I teraz:
| | b | |
Jeśli b≠c to równanie ma 1 rozwiązanie |
| |
| | b−c | |
Jeśli b=c=0, to równanie ma nieskończenie wiele rozwiązań
Jeśli b=c≠0, to równanie nie ma rozwiązań
16 wrz 19:14
Eta:
Każde z tych równań jest równaniem liniowym
zatem może mieć:
1 rozwiązanie lub nieskończenie wiele rozwiązań lub brak rozwiązań ( sprzeczne)
a) |m−3|−1=0 i m+4=0 −−− nieskończenie wiele rozwiązań
sprawdzamy:
m−3= 1 v m−3= −1 i m=−4
m=4 v m= 2 i m≠ −4 brak części wspólnej
zatem równanie nie może mieć nieskończenie wielu rozwiązań
to dla m=2 v m=4 −− równanie jest sprzeczne
dla m≠2 i m≠ 4 równanie ma 1 rozwiązanie
b) m
2x−m
2=x−2
(m
2−1)x= m
2−2
analizuj podobnie jak w pierwszym
dla m
2−1=0 i m
2−2=0 ................
...................
c) podał
Kacper
16 wrz 19:22