matematykaszkolna.pl
Współrzędne biegunowe puszka_malutka: Cześć, czy ktoś mógłby mi napisać krok po kroku schemat jak się rozwiązuje taki typ zadań? Nie chodzi mi o rozwiązanie, tylko ogólny schemat co muszę zrobić, żeby dojść do rozwiązania. Np. mam takie coś ∫∫ 1 + x2 + y2 dxdy Jeszcze dodatkowe pytanie − skąd mam wziąć granice całkowania, skoro dostaję tylko ciąg nierówności? Mam na myśli to: D= { (x,y) ∊ R2, 1 ≤ x2 + y2 ≤ 9, y≤−|x| } Trzeba ją jakoś znaleźć w tych nierównościach? Narysować wykres? Wiem, że wcześniej pisaliście mi rozwiązanie do innego przykładu, ale przyznam, że mało co rozumiem z niego. Próbuję się jakoś lepiej nauczyć tego typu zadań. Bardzo proszę o wskazówki, na co powinnam zwrócić uwagę.
16 wrz 12:14
Jerzy: Zrób sobie szkic.Masz pierścień o promieniach 1 i 3 oraz część płaszczyzny pos wykresem y = − lxl Teraz ystal część wspólną i ustal jak zmienia się kąt i jak zmienia się promień Potem podstaw: x = rcosα; y = rsinα i pamiętaj o jakobianie.
16 wrz 12:30
ICSP: Możesz podstawić i wyliczyć granice całkowania : x = r cos(t) , y = rsin(t) 1 ≤ x2 + y2 ≤ 9 ⇒ 1 ≤ r2 ≤ 9 ⇒ 1 ≤ r ≤ 3

y ≤ − |x| ⇒ sin(t) ≤ − |cos(t)| ⇒ t ∊ [

;

] − łatwiej odczytać z dobrego
 4 4 
rysunku
16 wrz 12:30