Współrzędne biegunowe
puszka_malutka: Cześć, czy ktoś mógłby mi napisać krok po kroku schemat jak się rozwiązuje taki typ zadań?
Nie chodzi mi o rozwiązanie, tylko ogólny schemat co muszę zrobić, żeby dojść do rozwiązania.
Np. mam takie coś
∫∫ √1 + x2 + y2 dxdy
Jeszcze dodatkowe pytanie − skąd mam wziąć granice całkowania, skoro dostaję tylko ciąg
nierówności?
Mam na myśli to: D= { (x,y) ∊ R2, 1 ≤ x2 + y2 ≤ 9, y≤−|x| }
Trzeba ją jakoś znaleźć w tych nierównościach? Narysować wykres?
Wiem, że wcześniej pisaliście mi rozwiązanie do innego przykładu, ale przyznam, że mało co
rozumiem z niego.
Próbuję się jakoś lepiej nauczyć tego typu zadań. Bardzo proszę o wskazówki, na co powinnam
zwrócić uwagę.
16 wrz 12:14
Jerzy:
Zrób sobie szkic.Masz pierścień o promieniach 1 i 3 oraz część płaszczyzny pos wykresem y = −
lxl
Teraz ystal część wspólną i ustal jak zmienia się kąt i jak zmienia się promień
Potem podstaw: x = rcosα; y = rsinα i pamiętaj o jakobianie.
16 wrz 12:30
ICSP: Możesz podstawić i wyliczyć granice całkowania :
x = r cos(t) , y = rsin(t)
1 ≤ x
2 + y
2 ≤ 9 ⇒ 1 ≤ r
2 ≤ 9 ⇒ 1 ≤ r ≤ 3
| | 5π | | 7π | |
y ≤ − |x| ⇒ sin(t) ≤ − |cos(t)| ⇒ t ∊ [ |
| ; |
| ] − łatwiej odczytać z dobrego |
| | 4 | | 4 | |
rysunku
16 wrz 12:30