matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
granica
Mat:
Oblicz granicę lim x→0
2−
√
x
2
+4
x
de L'Hospital: lim x→ 0
1
1
−
= −
√
x
2
+4
2
czy dobrze? w wolphramie wychodzi 0
16 wrz 23:43
the foxi:
x
powinieneś dostać −
√
x
2
+4
...a to dąży do zera.
16 wrz 23:47
the foxi:
po prostu błąd w policzeniu pochodnej
√
x
2
+4
to funkcja złożona! a pochodna funkcji złożonej wyraża się wzorem [f(g)]'=f'*g' pochodna z
√
x
2
+4
jest równa:
1
2x
x
f'(x)=
*(x
2
+4)'=
=
2
√
x
2
+4
2
√
x
2
+4
√
x
2
+4
oczywiście z minusem.
16 wrz 23:49
Mat:
Dziękuje
16 wrz 23:52