ekstremum lokalne
bb: oblicz ekstremum lokalne
f(x,y)=y*ln(y+x2)
mam to zrobione ale prosilym kogoś o sprawdzenie bo znajomemu wychodzi co innego a wydaje mi
się że ma źle ale nie jestem pewien
δf
=2*x*y/x2+y
δx
δf
=ln(y+x2)+y/y+x2
δy
δf
=0
δx
δf
=0
δy
⎧
x1=0
a
⎩
y1=1/e
⎧
x2=1
b
⎩
y2=0
δ2f
=−2*x2*y+2*y2/(x2+y)2
δx2
δ2f
=2x3/(x2+y)2
δxδy
δ2f
=2x2+y/(x2+y)2
δy2
δ2f
=2x3+4xy/(x2+y)2
δyδx
dla a W>0 dla b W<0
Dla pkt a istnieje ekstremum i jest to minimum lokalne i wynosi −1/e
bardzo proszę o sprawdzenie