Metoda uzmienniania stałych.
puszka_malutka: Stosując metodę uzmienniania stałych, rozwiązać.
Radośnie sobie liczę tą metodą, aż dochodzę do:
ln |y| = −ln|x| + C
Czy mogę sobie pomnożyć to wszystko przez e
... i w wyniku tego otrzymać:
y = −x * e
c
y = −x * C
Kontynuując, zakładając, że moje rozumowanie jest poprawne − jak wyplątać się z takiej całki?
16 wrz 14:20
Adamm:
co to znaczy "pomnożyć przez e"
16 wrz 14:31
puszka_malutka: To, że − na innym przykładzie:
ln |y| = 2x2 + C
y = e2x2 + C
y = e2x2 * eC
y = C * e2x2
Nie wiem jak to się nazywa. Wiem, że przy innych przykładach to tak działa.
16 wrz 14:37
Jerzy:
O czym ty bredzisz? lny*e = y ? Poczytaj definicję logarytmu
16 wrz 14:41
kerajs: Radośnie wpuszczasz się kanał.
Jedyna poprawna linijka to:
ln y=−ln x+C
a resztę możesz spuścić z wodą, gdyż pozbycie się logarytmów daje:
16 wrz 14:41
Adamm:
|y| = e
−ln|x|+C = e
c*|x|
−1
16 wrz 14:41
Jerzy:
To co napisałaś wyżej wynika z fefinicji logarytmu
16 wrz 14:42
Adamm:
No z fefinicji to na pewno nie wynika
16 wrz 14:43
Jerzy:
A z czego wynika 14:37 ?
16 wrz 14:44
Adamm:
To był żart.
Oczywiście że wynika z definicji.
16 wrz 14:48
Jerzy:
Aaaaa.....
16 wrz 14:51
Jerzy:
A z twojej całki nie musisz się wyplątywać,bo: C'(x) = ∫x*arctgxdx
16 wrz 14:58
Jerzy:
Oczywiście C(x)
16 wrz 15:01
puszka_malutka: W sumie to i tak utknęłam w trakcie rozwiązywania. Zgubiłam się.
| | 1 | | 1 | |
y' = C'(x) * |
| − Cx * |
| |
| | x | | x2 | |
| | 1 | | 1 | | | |
C'(x) |
| − C(x) * |
| + |
| = arctg x |
| | x | | x2 | | x | |
17 wrz 01:55
Jerzy:
| | 1 | | 1 | | | |
C'(x) |
| − C(x) |
| + |
| = arctgx ⇔ C'(x) = x*arctgx |
| | x | | x2 | | x | |
C(x) = ∫x*arctgx
17 wrz 09:48