znajdź wszystkie pary liczb całkowitych (x,y) spełniający warunek
florek: znajdź wszystkie pary liczb całkowitych (x,y) spełniający warunek
(x−2y−1)(x+2y+1)=3
wiecie jak to rozwiązać?
16 wrz 10:45
Jerzy:
1*3 lub 3*1 lub −1*(−3) lub −3*(−1)
Podstawiaj nawiasy i licz.
16 wrz 11:18
florek: nie rozumiem co masz na myśli pisząc 1*3 itp
16 wrz 11:32
Jerzy:
Np.(x − 2y − 1) = 1 i x + 2y + 1 = 3
16 wrz 11:44
HeyU: Wymnóż nawiasy i rozwiaz to jak normalne rownanie kwadratowe przyjmujac x lub y za parametr
16 wrz 11:45
Jerzy:
Albo: x2 − (2y + 1)2 = 3
16 wrz 11:50