Oblicz nwd liczb 12345678^9 i 10^2016
Beneq:
Oblicz nwd liczb123456789 i102016. Proszę o pomoc bo kompletnie nie wiem jak się zabrać do
tego zadania.
16 wrz 21:02
Adamm:
zacznij od rozkładu 12345678 na czynniki pierwsze
16 wrz 21:04
Beneq: 12345678|2
6172839|3
2057613|3
685871|?
I co dalej? Liczby 685871 nie mogę dalej rozłożyć.
16 wrz 21:10
Beneq: Udało się! Wielkie dzięki za pomoc.
16 wrz 21:18
Eta:
liczba a=12345678−−− dzieli się przez 2 i nie dzieli się przez 5
to liczba 123456789 −−− dzieli się przez 29
liczba b=102016=22016*52016
więc NWD(a,b)=29
16 wrz 21:19
Adamm:
cóż, nie musi być rozłożone do końca, ważna jest tylko dwójka i piątka
NWD(123456789, 102016) = NWD(29 61728399, 102016) =
= NWD(29, 102016) = 29
16 wrz 21:20
Adamm:
Przepraszam, nie widziałem postu Eta
16 wrz 21:20
Eta:
Oczywiście miało być:
b= 22016*52016
16 wrz 21:20
Beneq: Dzięki za pomoc
16 wrz 21:24
Eta:
16 wrz 21:27